Kreeta on Kreikan suosituin lomasaari ja minolaisen kulttuurin kehto

Myyttien ja värikkään historian omaava Kreeta on suomalaisten suosituin lomakohde Kreikassa. Se on lisäksi Euroopan eteläisin saari, joka tarjoaa niin kauniita rantoja, muinaisia raunioita, häkellyttäviä rotkoja ja lumisia vuorenhuippuja, hedelmälehtoja, mystisiä luolia ja maailman terveellisimmäksi ylistetyn välimerellisen menun. Kreeta on ennen kaikkea koko perheen kohde, jossa viihtyvät niin vauvat kuin vaarit.

Saaren historia on pitkälti mytologian värittämää. Tarun mukaan mahtavan minolaisen kulttuurin tunnetuin hahmo, Minos-kuningas, oli ylijumala Zeuksen ja Eurooppa-neidon lapsi. Kreetan historian pitkään taipaleeseen kuuluvat myös vieraat valloittajat roomalaisista, venetsialaisista, ottomaaneista, arabialaisista merirosvoista aina saksalaisiin miehittäjiin. Onpa saari vaihtanut käsiä kauppatavaranakin.

Saaren kuuluisimmat nähtävyydet ovatkin minolaisia raunioita, joita voit ihailla Knossoksessa, Faistoksessa, Gortysissä, Agia Triadassa ja Gourniassa. Niiden lisäksi Kreetan luonto tarjoaa uskomattomia kohteita, joihin lukeutuvat Euroopan syvin rotko Samariassa, vuorten luolat tai etelän palmumetsä. Myös Hanian vanhakaupunki, sen liepeiltä löytyvä Falasarnan muinaiskaupunki ja Eloundan edustalla komeileva spitaalisistaan tunnettu Spinalongan saari ovat suosittuja vierailukohteita.

Kreetan ilmasto on sekoitus eurooppalaista ja afrikkalaista.  Kesällä on muuta Kreikkaa kuumempaa, talvella taas leudompaa. Etenkin eteläsaarella saattaa olla polttavan kuumaa ja kuivaa, ja siellä kasvaa jopa banaaneja. Saaren keskiosa on vuoristoista, ja sen mikroilmastot suosivat niin sitruspuiden kuin oliivien viljelyä. Talvella lumisateet ovat vuorilla tavallisia.

Suosituimmat lomakohteet ja upeimmat hiekkarannat keskittyvät lähinnä Kreetan pohjoisrannikon suuriin kaupunkeihin Haniaan, Iraklioniin, Rethymnoniin ja Lassithiin sekä niiden ympäristöön. Etenkin Hania, Elounda ja Agios Nikolaos nauttivat suomalaisten suosiosta.  Ne tarjoavatkin runsaskätisesti eritasoisia majoitusmahdollisuuksia, ja niiden ostos- ja ruokailutarjonta on erittäin monipuolista.

Kreetalla et pääse pitkästymään, sillä puuhaa löytyy koko perheelle ja jokaiselle lomapäivälle. Kun olet väsynyt raunioihin ja museoihin, on aika suunnistaa riemuitsemaan joko Limnoupolis tai Watercity-vesipuiston vilvoittaviin pärskeisiin ja menoon, tai päästä merirosvoelämän makuun Barbarossan tai Captain Hookin kannella risteillen. Myös Cretaquarium viihdyttää, sillä pääset tutustumaan siellä niin kaloihin kuin matelijoihin. Vaellus on myös äärimmäisen suosittua, joko laaksoissa tai rotkojen syvyyksissä.

Kreetalle pääset Suomesta niin suoralla reittilennolla (Norwegian), valmismatkalla kuin matkanjärjestäjien pelkillä lennoilla suhteellisen edullisesti. Luonnollisesti voit matkata myös Ateenan kautta joko lentäen, tai jatkaen sieltä laivalla. Kreetalle järjestetään jopa erillisiä taidemaalaus- ja vaellusmatkoja, joita löytyy esimerkiksi TEMA:lta ja MatkaPaletilta. Suurella saarella liikut parhaiten joko edullisilla bussivuoroilla tai oman ajoneuvon vuokraamalla.

Kreeta muualla netissä:

 


Kommentit

Kreeta, Kreikka — 6 kommenttia

  1. Kreeta on paljon muutakin kuin noita hiekkarantoja. Itse olen ihastunut saaren vaellusmahdollisuuksiin, etenkin mahtavien rotkojen varsilla on ollut hienoa kiipeillä ja kuljeskella. Euroopan kenties suurimmalla rotkolla eli Samarian rotkolla on tullut käytyä jo pariin kertaan, samoin Ibroksella,joka kerralla tuntuu löytyvän jotain uutta. Muutenkin vuortenrinteet soveltuu vaellukseen, ja merkittyjä reittejä on todella paljon, eli eksymistä ei tartte pelätä. Jokainen vuodenaika tarjoaa jotain erilaista, tosin ihan keskikesän helteillä en lähtisi taivaltamaan.Jalkaan varatkaa todella pitävät kengät, paljon vettä mukaan ja kunnon hattu päähän!

  2. Kreeta omaa aivan uskomattoman rikkaan mytologian, jossa etenkin ylijumala Zeuksella on suuri osansa. Juuri hänenhän väitetään ryöstäneen Eupoopan Välimeren etelärannoilta valkoiseksi häräksi naamioituneena – sen vuoski Kreikan 2 euron kolikossa on härän selässä istuva neitonen! Valkoinen härkä on taas pääosassa, kun legendaarisen Knossoksen kuninkaan, Minoksen, puoliso rakastuu valkoiseen härkään ja epätavallisen lemmenhetken tuloksena syntyy Minotaurus. Tiesittekö muuten ,että tarujenmukaan koko Kreetan saarta valvoi yläilmoissa kiertävä Talos-robotti, jonka suonissa kuulema virtasi mustaa verta?

  3. Kreeta oli muinoin lainsäädössä muita Kreikan alueita huomattavasti edellä. Siitä todistaa mm. Gortysin rauniokaupungista löytynyt niin sanottu Gortysin laki, jota voi tänäänkin hämmästellä torialueen reunaseinämään kirjattuna. Kyseisessä laissa ja sen säännöksissä määrättiin esimerkiksi naisen, lasten ja orjien oikeudet, perheen sisäiset omistussuhteet ja perintöasiat erittäin tarkkaan. Suureksi osaksi säännökset olivat aika edistyksellisiä, sillä esimerkiksi laillisesti adoptoitu lapsi oli oikeutettu perimään koko ”vanhempiensa” omaisuuden. Aikalaisiamme kuitenkin oudoksuttaisivat eräät muut lain kohdat, kuten se, että jos perheen isä kuoli ja perintö siirtyi hänen naimattomalle tyttärelleen, oli tytär velvollinen menemään naimisiin isänsä vanhimman elossa olevan veljen kanssa.

  4. Kreeta on melkein kuin koko Kreikka pienoiskoossa ja tarjoaa aivan kaikkea. Sen etuna on suurenkoon lisäksi maaston monipuolisuus ja erittäin pitkä ja rikas historia, kuten edellä jo mainittiinkin. Kreetalla voi ruskettumisen ja uimisen sekä muiden veteen liittyvien aktiviteettien lisäksi tutustua muinaisiin arkeologisiin kohteisiin tai vaellella neitseellisen luonnon keskellä kaukana muista ihmisistä. Saaren museot ovat nekin loistavia kokoelmiensa puolesta, vaikka osa löydöksistä on luonnollisesti aikanaan rahdattu Ateenaan tai muualle maailmaan. Kreetalla ei myöskään tarvitse pelätä joutuvansa pakolaiskriisin jalkoihin, sillä lähes kaikki Kreikkaan tulevat pakolaiset saapuvat Egeanmereen lukeutuvien Lesboksen ja Kosin kautta.

  5. Parhaillaan on Kreetan eteläisellä rannikolla sijaitsevan Matalan hiekkarannalla meneillään kolmipäiväinen festivaali. Tänään ja huomenna voi vielä kuunnella niin kreikkalaisten kuin ulkomaisten artistien esittäminä tunnettuja lauluja, joista monet ovat hippiajan kultaisia säveliä. Lapsille oli hauskaa maalaamista ja leikkipaikkoja, meille isommille urheilunäytöksiä ja sitten koko illan konsertteja. Meni ilta kivasti kuumasta säästä huolimatta, ja lystiä tietty jatkui aamutunneille saakka. Muuten, paikan päälle pääsee ilmaiseksi, lippuja ei ole!

  6. Platanias on oma suosikkikohteeni Kreetalla. Sen ranta on hyvä, vaikka paikoin hieman kivikkoinen. Tavernoita ja muita ruokapaikkoja löytyy jokaiseen makuun. Plataniaksessa on suhteellisen paljon vaatekauppoja, joista voi bongata kivoja vaatteita, jollaisia kotimaasta turha hakea. Omasta mielestäni myös esimerkiksi kenkiä ja laukkuja sekä asusteita, kuten koruja kannattaa katsella. Plataniaksessa on poikien iloksi jalkapallokenttä, jolla voi pelata ihan paikallistenkin kanssa. Iltaelämää on luvassa kaiken ikäisille ja jokaiseen makuun. Haniaan ja muualle pääsee helposti ja edullisesti bussilla. Etenkin sataman ravintoloissa saattaa olla paljon sisäänheittäjiä, joista pääsee eroon kohteliaalla kieltäytymisellä ja ohi kävelemisellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>