Ateenan taika ei haihdu koskaan

Ateena on kieltämättä yksi maailman suosituimmista ja kiehtovimmista kaupunkikohteista. Reilun 5 miljoonan asukkaan Ateenan metropolin alueella sinua odottavat niin eräät maailman kuuluisimmista nähtävyyksistä, loistavat ostos- ja ruokailumahdollisuudet, vilkas yöelämä, mahdollisuus tutustua lähisaariin tai mantereen kohteisiin sekä Ateenan omat kauniit uimarannat. Attikan niemimaan eteläkärjessä sijaitsevan kaupungin keskusta on kesäaikaan kuuma ja äärettömän vilkas, elohopea on pääsääntöisesti päivällä yli 30 asteen, eivätkä 38 asteen helteetkään ole harvinaisia. Talvella on viileää ja toisinaan jopa sateista, mutta lämpöä on silloinkin reilut 10 astetta. Parhaat vierailukaudet ovatkin loppukevät ja syksy, jolloin aurinko hellii sopivasti.

Kaupunki on nimetty Pallas Athene-jumalattaren mukaan, joka antoi sille lahjaksi oliivipuun. Muinaisuudessa Ateena oli yksi Kreikan merkittävimmistä kaupunkivaltioista ja lähinnä sen suojissa demokratia sai alkunsa, tosin äänestämään pääsivät tasa-arvoisina vain kaikki vapaat ateenalaiset. Antiikin kirkkailta vuosilta ovat peräisin nykyisenkin filosofian aatteet esimerkiksi Sokrateksen, Aristoteleksen ja Platon opetusten kautta.

Vaikka Ateena antaa tänään itsestään kaoottisen, ruuhkaisen ja meluisen kuvan, löytyy sen suojista ainutlaatuisia nähtävyyksiä. Kaupungin keskustassa sijaitseva Akropolis-kukkula houkuttelee luokseen lukemattomia vierailijoita vuosittain. Sen kuuluisimmat rakennukset ovat Kreikan vertauskuvaksi muodostunut Parthenonin temppeli, Erekhtheionin temppeli ja sitä kaunistavat kuusi upeaa naispatsasta, Karyatidista, sekä Niken temppeli. Uusi Akropoliksen museo tarjoaa mahdollisuuden tutustua kukkulalta tehtyihin löytöihin. Lähistöllä sijaitsevat lisäksi edelleen toimiva Herodes Atticuksen odeion-teatteri, muinainen politiikan ja filosofian keskuksena toiminut Agora, eli tori, ja sen Theseuksen temppeli, Hadrianuksen portti, bysanttilaisia kirkkoja, antiikin stadionin mukaisesti 1800-luvulla rakennettu Panathinaiko-stadion (Kallimarmaro) ja useita loistavan kokoelman omistavia museoita.

Ateena tarjoaa mielenkiintoista tekemistä jokaiselle päivälle. Ostosmahdollisuudet keskustassa ovat monipuoliset, etenkin Syntagma-aukiolta lähtevän Ermou-kadun varrella ja vanhan Plakan kaupunginosan pikkukaduilla, sekä Monastirakin kujilla. Plakan alueelta löytyy myös suuri määrä ravintoloita, baareja ja kahviloita sekä hotelleja. Omonian alueella on runsaasti hotelleja, mutta se tunnetaan rauhattomana alueen lukuisien laittomien siirtolaisten vuoksi.

Tekemistä löytyy jokaiselle päivälle. Ateenan rannat sijaitsevat Pireuksesta Glyfadaan ulottuvalla usean kilometrin kaistaleella. Sinne kaupunkilaiset kerääntyvät vilvoittelemaan hellepäivinä. Glyfadassa voit myös shoppailla ja ruokailla. Ateenasta voit matkustaa lähisaarille useilla päivittäisillä yhteyksillä tai tehdä retken Delfoin tai Mykenen raunioille, ja tänäänkin toimivalle muinaiselle Epidauroksen teatterille.

Suomesta pääset Ateenaan suorilla lennoilla Blue1:in ja Norwegianin mukana, tai useilla muilla välilaskun suorittavilla lentoyhtiöillä. Lentoasemalta pääset parhaiten keskustaan suoralla metroyhteydellä tai bussilla. Ateenassa paras liikkumistapa on metro, myös raitiovaunulla ja bussilla on edullista matkustaa. Keskustan alueella taas liikut helpoiten jalkaisin.


Kommentit

Ateena, yleistä — 18 kommenttia

 1. Vaikkei Ateenan taksikuskit olekaan yhtä ovelia kuin Prahan vastaavat, suosittelen kuitenkin pitämään pari asiaa mielessä. Ensinnäkin matka lentoasemalta keskustaan on kiinteähintainen, toisekseen jokainen taksikuski on velvollinen ottamaan kyytiin ja viemään juuri sinne minne asiakas haluaa. Toisinaan tieltä vinkottavat taksit ei halua ottaa kyytiin määränpään kuullessaan, mutta silloin kannattaa sanoa, että otan numerosi ylös ja ilmoitan poliisille… johan pysähtyy. Eri asia on sitten pahasti juovuksisssa olevat ja jo kadulla riehuvat asiakkaat,niitä ei kenenkään kait ole pakko kuskata!

 2. Toivottavasti Ateena saa ne Parthenonin marmorit takaisin briteilta,nyt kun rouva Clooneykin on asian tiimoilta ollut Kreikan hallituksen kanssa yhteistyössä. Aikovat kait ensin ajaa asiaa Unescon kautta, joka onkin jo jokin aikaa sitten ilmoittautunut vapaaehtoiseksi välikädeksi neuvotteluille. Tuskin brittihallitus kuitenkaan suostuu Kreikalle mitään palauttamaan, eihän ne ennenkään ole tarjonneet kuin lyhyeksi lainaksi Akropoliilta varastettuja marmoreita.

 3. Ateenasta kiinnostuneille tiedoksi, että Finnair on kuulema ottamassa vuoden 2015 kesänä taas Ateenan suorien lentojensa kohdelistalle. Ateenan museoiden listalle kirjaisin myös pienen mutta esinerikkaan Juutalaismuseon, osoitteessa Nikis 39,eli siinä Syntaganalla pyöriessä kannattaa vaivautua sinnekin. Huomatkaa, että museo on avoinna kuitenkin vain muutaman tunnin päivittäin, kello 9 – 14.30. Juutalaismuseossa pääsee katselemaan arkipäivän esineistöä ja pukeutumista, uskonnollista esineistöä ja jopa synagogaa, sekä sitten sitä erityisen koskettavaa keskitysleirikokoelmaa, joka kaikkei herkimpiuen ehkä kannattaa kiertää kaukaa, oma mummoni ainakin itki lakkaamatta sen tiloissa.

 4. Koska Ateenaan on tänä vuonna monia lennättäjiä – ja hinnat siksi matalammalla kuin vuosiin – päädyin itsekin sinne viikon lomalle toukokuun lopulla. Aurinkoa odotin enemmän, jouduin näes ukkoskuuron ja kamalan saderyöpyn keskelle, mutta muuten nautin lomastani. Pilvisen sään vuoksi juoksin tällä kertaa aiempaa ahkerammin Ateenan museoissa. Tutustuin myös uusiin pikkukohteisiin ja löysin siinä myös Benaki-museon, joka tosin ei olekaan pieni vaan toimii useassakin rakennuksessa. Yllätyin todella positiivisesti sen kokoelmien laajuudesta ja monipuolisuudesta. Lähes kaikkea kreikkalaisista ikivanhoista tekstiileistä ja lasten leluista,kiinalaisiin erikoisuuksiin ja koptilaisiin tavaroihin oli esillä. Suosittelen lämpimästi kyseistä museota kaikille Ateenassa vieraileville.

 5. Ihastuin Ateenassa myös siihen, että siellä ei kotimaan tapaan tarvitse kaupungilla liikkuvan kulkea tyhjällä vatsalla. Ja vatsan saa täyteen ilman ravintolaan istumista, koska Ateena on varsinainen ruoan paratiisi. Kaikissa kaupunginosissa liikkuessani havaitsin, että välipalaa ja tuhdimpaakin murkinaa saa melkein jokaisesta kadunkulmasta. Piirakat olivat omia suosikkejani, niitä kun on niin monenlaisia, ei pelkästään keskivertoturistille tuttuja pinaatti- ja juustopiirakkaa, vaan myös vaikka kanapiirakkaa, kurpitsapiirakkaa tai perunapiirakkaa. Monilla leipomoilla on myös ihan omia erikoisuuksiaan, joita kannattaa kysellä!Normaalisti alle 2 eurolla saa lämpimän, herkullisen ja täyttävän piirakan, samoin souvlakin!

 6. Turistien ei tartte olla tyhjällä vatsalla, mutta palkolaisten useimmiten kylläkin! Tänä kesänä Ateenassa lomailleet on takuulla törmänneet Suomessa onneksi vielä tuntemattomaan ongelmaan eli pakolaisten leireilyyn ihan keskustan suurilla aukioilla ja puistoissa. Eräin paikoin voisi luulla eksyneensä retkeilyalueelle,niin paljon telttoja on joka puolella. Tulikin mieleen, että minkähänlaisen terveysriskin asia aiheuttaa? Varmaan suurin osa pakolaisista on kuitenkin rokottamattomia ja takuulla elää niin karmeissa hygieniaoloissa, joista meillä ei ole käsitystäkään.

 7. Toivottavasti kaikki Ateenaan matkaavat ovat jo oppineet valitsemaan hotellinsa jostain muualta kuin Omonia läheisyydestä.Vaikka kyseisen aukion ympäristö on jo vuosikausia ollut arveluttavassa maineessa, on etenkin viime vuosina sen laitamilla majoittuneet valitellet kaikenlaista. Suurin porun aihe on ollut lähikatujen tilanne, ne kun ovat suurimmaksi osaksi likaisia ja epämääräisen porukan kansoittamia, etenkin illan tullen. Silloin en kehoittaisi ketään kulkemaan alueella yksin, taksilla tai metrolla vaan muille Ateenan kulmille. Esimerkiksi suhteellisen lähellä olevan Syntagma-aukion pikkukadut ovat jo huomattavasti turvallisempia ja mukavampia majoitskohteita. Tänä kesänä ov Omonialle ilmaantuneet myöss suurret pakolaislaumat, heitä kun rahdataan Kreikan saarilta Ateenaab ilman lopullista majapaikkaa, joten suuri osa päätyy sinne Omonian kulmille.

 8. Olen juuri Ateenassa viikon lomalla ja eilen jouduin keskelle maanviljelijöiden mielenosoitusta mennessäni katsomaan Syntagman aukiota. Tarkoitus oli ottaa valokuvia parlamentin edustalla vartioivista sotilaista, mutta sen sijaan jouduin väistelemään mellakkapoliisin kyynelkaasua ja toisaalta maajussien näiden niskaan nakkelemia appelsiineja ja jopa kiviä. Aika huimaa menoa näin rauhallisiin suomalaisiin mielenosoituksiin tottuneelle. Kannattaa kiertää vastaavat tapahtumat kaukaa, jos kohdallenne sellainen osuu!

 9. Historiasta pitävänä kiertelin Ateenan matkallani kaupungin loistavissa museoissa ja kieltämättä niin kaupungin arkeologinen museo kuin uusi Akropoliin museo olivat aivan huimia kokemuksia. Olen sen verran maailmaa ja sen museoita kierrellyt, että voin vakuuttaa kummankin lukeutuvan alansa valioihin. Arkeologisen museon kokoelmat ovat niin valtavat, että niihin tutustumiseen ei yksi päivä riitä. Omia suosikkejani olivat esimerkiksi Troijasta esiinkaivetut esineet – vaikka ne arvokkaimmat ja näyttävimmät ovatkin muissa maissa – sekä uskomattoman kauniit antiikinaikaiset keramiikkaruukut, joiden koko vaihteli pikkuruisista miehenkokoisiin. Akropoliin museossa puolestaan vaikutuksen tekivät niin patsaiden ja veistosten uskomaton yksityiskohtaisuus kuin eräissä edelleen erottuvat värit.

 10. Hei, osaako kukaan kertoa, miten Ateenassa vietetään vuodenvaihdetta ja minne kannattaa mennä juhlimaan? Eräs aikoinaan Ateenassa asunut suomalainen ystäväni kehui kaupungin ilotulitusta ja Syntagmalla järjestettävää musiikkiohjelmaa, vieläkö sellaisia on tarjolla?

 11. Syntagmalla on kaunis kuusi koristeena ja juuri ennen uutta vuotta ainakin aikamoinen joulutunnelma. Paikalla oli montakin joulupukkia, joiden kanssa pikkuväki pääsi juttusille ja valokuvattaviksi niin halutessaan. Näkyipä aukiolla seisoskelevan Minni ja Mikki sekä pari muuta lasten sarjakuvasankaria. Porukkaa oli vaan oman vierailuni iltana kerääntynyt sinne niin kamalasti, ettei meinannut päästä kävelemään askeltakaan, liekö ihana leppeä ilma saanut perhet liikkeelle.

 12. Olin lähdössä Pireuksen satamasta eilen laivalla kohti Kreetaa, jossa aion olla kaksi viikkoa vietettyäni ensin viikon päivät Ateenassa. Ennen talvella niin rauhallisessa satamassa oli todella ruuhkaista pakolaisten takia. He ovat kuulema jääneet sinne ”loukkuun”,koska pohjoisen rajan kautta pääsevät matkaansa muualle Eurooppaan jatkamaan vain syyrialaiset ja irakilaiset. Myös Ateenan keskustan aukioilla, kuten Omonialla ja Viktorialla oli telttaleirejä ja pelkissä makuupusseissa yöpyviä ihmisiä vieri vieressä.

 13. Ateenassa olen ollut nyt viikon päivät ja yllätyin metron ja raitiovaunun lakkoilusta, viime viikolla olivat lakossa kolmena päivänä, eri kellonaikaan jokaisena. Olin lukenut Kreikan usein tapahtuvista lakkoiluista kotimaassa jo vuosia sitten, mutta tuo on aika hankalaa turistille, joka ei osaa liikkua bussilla. Nyt on huomiseksi sitten taas ”luvattu” uusi lakko metron ja raitiovaunujen osalla, kello 22 alkaen.

 14. Ateenassa ollaan ja juuri palattiin Akropoliin uudesta museosta. Se jätti sanattomaksi jo kauniin elegantilla ja silti modernilla ulkomuodollaan. Museon sisäänkäynnin edustalla oleva lasitus antaa myös mahdollisuuden katsella alta löytynyttä esineistöä ja rakennusten raunioita, tuntui kuin olisi itse kaivauksia tekemässä. Sisätilat ovat ihastuttavan avarat ja erittäin valoisat suurten ikkunapintojen ansiosta. Huikeaa, millaisiin taidonnäytteisiin muinaiset kreikkalaiset ovat yltäneet, nyt kun vielä saapuisivat ne Bristish Museumissa olevat marmorit takaisin!

 15. Ai ihanaa, olin eilen illalla matkaseurueeni kanssa katsomassa elokuvaa kesäisin toimivassa leffateatterissa, jossa ei ole kattoa lainkaan. Siellä siis istuskellaan taivasalla ja nautitaan kesäillan mahdollisesta tuulenvireestä. Käteen jotain syötävää ja juotavaa niin iltahan kuluu vallan mukavissa merkeissä. Parasta tietenkin osata sen verran englantia, että saa puheesta selvää,koska tekstitys on useimmiten vain kreikaksi. Liput maksoivat 7,50 euroa aikuisilta, lapset saavat aletta. Suosittelen lämpimästi!!

 16. Nyt voi sitten Ateenan reissulla käydä moikkaamassa Särkänniemen entisiä delfiineitä, joiden uudeksi kodiksi valittiin paikallinen Attican eläintarha. Tosin sinne on keskustasta aika lailla matkaa, mutta mielenkiintoisten eläinlajien vuoksi suosittelen vaivaa muutenkin kuin vain Veeraa ja kumppaneita katsomaan.

 17. Ateena, ja koko Kreikka, sai loistavaa huomiota ja maailmanlaajuista mainetta Barack Obaman vierailun aikana viime viikolla. Jo se, että vierailu sujui mutkitta toi kreikkalaisille plussaa turvallisuuden saralla. Obaman vierailu ja Valkoisen talon sosiaalisessa mediassa jakama video Akropolilta taatusti saavat monet vielä epäröineet valitsemaan Ateenan lomakohteekseen ensi kesän aikana.

 18. Jouluksi Ateenaan!Olen muutama vuosi sitten viettänyt joulun pyhät Ateenassa siellä asuvien tuttavieni luona ja aion tänä vuonna lähteä uudelleen kokemaan kaupungin mukavaa juhlatunnelmaa ja -tarjontaa. Syntagmalla oli silloin Euroopan korkeimmaksi joulukuuseksi tituleerattu rakennelma, joka ei ollut kuusi vaan metallihökötys, joka kyllä koristeltuna ja illalla valaistuna näytti komealta. Sittemmin on kuulema kuusi kansalaisten vaatimuksesta vaihtunut, saas nähdä millainen nykyään on. Paikallisia joululeivonnaisia odottelen niitäkin, olivat maukkaita, vaikkei Kreikalla olekaan yhtä vakiintuneita jouluruokia kuin meillä Suomessa, vain melomakarona- ja kourambies-piparit lähinnä edustavat koko maan joululeivonnaisia. Juhlavaa ohjelmaa on Ateenassa aina runsaasti, joten ongelmaksi tulee valinnanvaikeus ei suinkaan pitkästyminen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>