Akropolis-kukkula – Akropolis-kukkula on Ateenan tunnetuin symboli ja samalla yksi kaupungin vierailluimmista nähtävyyksistä. Se sijaitsee Ateenan keskustassa ja kohoaa noin 156 metrin korkeuteen merenpinnasta. Kukkulalla sinua odottavat huikeat 21 eri nähtävyyttä, joista suurin osa on temppeleitä ja palvontapaikkoja. Akropoliilla kohoavat mm. Parthenon, Pallas Athenen patsas, Niken temppeli, Erektheion sekä Zeus Polieuksen pyhättö. Kukkulan historia ulottuu antiikin vuosiin, jolloin se toimi kaupungin uskonnollisena keskuksena. Usein Akropolis-kukkula liitetään vahvasti kreikkalaiseen henkeen, taiteeseen ja arkkitehtuuriin. Kokonaisuutena Akropolis onkin varsin vaikuttava ilmestys. Ei siis ole lainkaan ihme, että sitä pidetään Ateenan klassisen kauden voiman ja vaurauden ilmentymänä. Valitettavasti vuodet ja ihmiskädet ovat tuhonneet osan kukkulan nähtävyyksistä, ja korjaustöitä on jouduttu tekemään laajalti. Vanhoista ajoista poiketen Akropolis on nykyään miltei puuton ja paistattelee koko päivän auringon paahteessa. Älä unohda siis ottaa juotavaa mukaan sinne suunnatessasi! Etenkin keskipäivällä Akropolis on varsin kuuma paikka vierailulle, sillä sen kalkkikivikallio korostaa entisestään auringon paahdetta. Akropolikseen on ainoastaan yksi sisäänkäynti, joka sijaitsee kukkulan länsipäässä. Suositeltavaa on saapua paikalla heti aamulla, sillä päivän mittaan alueen valtaavat suuret turistimassat.

Parthenon – Parthenon on Akropolis- kukkulan päätemppeli. Sen historia yltää vuoteen 438 eaa., jolloin sen rakentaminen aloitettiin kunnianosoituksena Athene Parthenokselle. Parthenon alkuperäinen nimi oli Neitsyt Athenen temppeli. Nykyinen nimi onkin lähtöisin kreikan sanasta parthenos, joka tarkoittaa neitsyttä. Temppeli edustaa doorilaistyylistä arkkitehtuuria ja sen suunnittelijoina toimivat Iktinos ja Kallikrates. Parthenon on kiistatta antiikin ajan merkittävin kreikkalainen rakennus, joka on selvinnyt tähän päivään saakka. Paikkaa pidetäänkin etenkin Ateenan demokratian ja länsimaisen sivilisaation symbolina. Vaikka temppeli on edelleen pystyssä, se on kokenut osakseen runsaasti kunnostustöitä. Valkoinen väri on päässyt ajan mittaan haalistumaan ja entisaikojen värit ja koristeellisuus ovat miltei kaikonneet. British museumin kokoelmassa on runsaasti Parthenonin temppelistä otettuja veistoksia ja reliefejä, ns. kuuluisat Elginin marmorit. Tästä huolimatta temppeli on kuitenkin vierailun arvoinen kohde.

Olympoksen Zeuksen temppeli – Olympoksen Zeuksen temppeli on kreikkalaisen mytologian ylijumala Zeukselle omistettu temppeli. Sen historia ylettyy antiikin ajan vuosille. Temppeli valmistui noin vuosina 129–131 eaa.. Temppeli tunnetaan myös nimellä Olympieion, ja se edustaa korinttilaista arkkitehtuurista tyylisuuntausta. Temppelin rakennukseen on käytetty Pentelikon- vuoren marmoria. Parhaimmillaan Olympieion on kohonnut 96 metrin korkeuteen. Nykyään temppelistä on jäljellä ainoastaan rauniota. Paikkaa pidetään kuitenkin yhä tärkeänä palvontakohteena, ja se löytyy Akropoliksen lähettyviltä.

Kansallinen arkeologinen museo – Ateenan kansallinen arkeologinen museo tunnetaan myös nimellä Kreikan kansallismuseo. Niin kuin nimestä voi päätellä, se on Kreikan valtion ylläpitämä arkeologinen museo. Kooltaan se on maan suurin ja merkittävin museo ja esittelee antiikin aikaisen Kreikan aarteita. Museo sijaitsee Exarcheian kaupunginosassa, Ateenan keskustassa. Alkujaan museo perustettiin jo vuonna 1829 Aiginan saarelle. Myöhemmin pääkaupungin siirtyessä Ateenaan myös museo seurasi perässä. Nykyinen museo valmistui vuonna 1891. Arkkitehtuuriltaan se edustaa uusklassista tyylisuuntausta. Arkeologinen museo pitää sisällään yli 11 000 esinettä ja viisi pääkokoelmaa: esihistoriallinen kokoelma, kuvanveistokokoelma, pronssiesineet, erikoiskokoelmat sekä keramiikka ja pienesineet. Museon esineet ovat lähtöisin erilaisista arkeologisista kaivauksista, hauta- ja haaksirikkolöydöistä eri puolilla Kreikkaa. Sijainniltaan museo on varsin ihanteellinen ja saavutettavissa metrolla ja jalkaisin. Aukioloajat ovat päivittäin 8-20 ja aikuisten lippu maksaa 7€. Alle 18- vuotiaat ja EU- maiden opiskelijat vierailevat museossa maksutta, eläkeläiset puolella hintaa.

Ateenan agora – Agora on antiikin aikainen tori Ateenassa. Sitä pidettiin antiikin aikaan Ateenan kaupallisena, sosiaalisena sekä hallinnollisena keskuksena. Agora sijaitsee Akropolis- kukkulan luonteispuolella. Kyseinen alue on täynnä merkittäviä rakennuksia ja temppeleitä. Tori on historialtaan varsin merkittävä, sillä siellä syntyi antiikin Kreikan demokratia. Paikka on avoin yleisölle. Alueella vieraillessa on syytä suunnata myös Hefaistoksen temppeliin. Doorilaista tyylisuuntausta edustava temppeli on varsin näyttävä ja säilynyt hyvin vuosien saatossa. Agora on avoinna huhtikuusta lokakuuhun. Aukioloajat vaihtelevat hieman, mutta usein tori avataan aamupäivästä tai aamulla. Pääsymaksu agoran alueelle on noin 4 € tienoilla. Roomalaiseen agoraan sisäänpääsy irtoaa n. 2 €.

Plaka – Plaka on yksi Ateenan suosituimpia kaupunginosia. Alue käsittää Akropolin pohjois- ja itäpuolen. Se kuuluu kaupungin 1. suuralueeseen. Plaka voidaan jakaa kolmeen osaan: Ylä-Plakaan (Ano Plaka), Ala-Plakaan (Kato Plaka) sekä Anofiotikaan. Alueeseen liitetään usein myös Aerides, joka pitää sisällään roomalaisen agoran ympäristön. Plaka on rakennettu antiikin aikaisen Ateenan asuinkorttelien päälle. Varmaa tietoa asiasta ei ole, mutta Plaka on voinut toimia arkaaisen kauden kaupungin keskustana. Nykyään alueen rakennukset ovat peräisin noin 1800- luvulta. Tyylisuuntana toimii uusklassinen arkkitehtuuri. Alue on tunnettu etenkin pienistä, kapeista kaduistaan. Plaka onkin oiva paikka viettää päivä eksyen Ateenan viehättäville pikkukujille! Turistille Plaka tarjoaa mahtavan tilaisuuden hypätä ajassa taaksepäin ja kokea aitoa kreikkalaista tunnelmaa. Alueen lukuisat pikkuputiikit, kahvilat ja kreikkalaistavernat tarjoavat jo itsessään tekemistä koko päiväksi. Alue pitää sisällään myös joitakin antiikin ajan nähtävyyksiä. Esimerkiksi Lysikrateen muistomerkki ja roomalainen agora sijaitsevat Plakassa. Museointoilija löytää alueelta varmasti myös etsimänsä. Alueella sijaitsee mm. Kansantaiteen museo ja Kreikan juutalainen museo.

Syntagma – Syntagma on modernin Ateenan ehdoton keskus. Alue tunnetaan myös nimellä Perustuslain aukio. Syntagman tunnetuin maamerkki on varmastikin entinen kuninkaallinen palatsi, joka tunnetaan nykyisin Kreikan parlamenttitalona. Alueella sijaitsee myös Tuntemattoman sotilaan hauta, jota vartioivat kuuluisat evzones-vartijat, sekä monet Ateenan kalleimmista hotelleista. Syntagma on kaupungin julkisen liikenteen solmuohta. Sen läpi kulkee useita eri linja-autoreittejä sekä kaksi kolmesta kaupungin metrolinjasta. Alue pitää sisällään myös Ermou-kadun, joka tunnetaan yhtenä kaupungin keskeisimmistä ostoskaduista. Kreikan parlamenttitalon läheisyydessä sijaitsee myös kaupungin rehevä Kansallispuutarha. Nykyään puutarha toimii kaikille avoimena puistona ja on yksi kaupungin harvoista vehreistä alueista.

Kerameikos – Kerameikos on yksi Ateenan kaupunginosista. Sen historia ulottuu aina antiikin aikaan saakka. Alue kuuluu kaupungin 3. suuralueeseen ja sijaitsee Ateenan agoran luoteispuolella. Kerameikos nimi on lähtöisin kreikan kielen sanasta keramos, joka tarkoittaa valusavea. Nimi juontaa juurensa alueen historiaan, jolloin aluetta asustivat luekmattomat savenvalajat. Viimeisten vuosien aikana alueella on tehty arkeologisia kaivauksia, jotka keskittyvät pääasiassa muinaiselle hautausmaalle. Alueelta on löydetty mm. hautakiviä ja hautaesineitä. Kerameikos sopii etenkin vanhan ajan Kreikasta kiinnostuneille. Alueella on mahdollista vierailla esimerkiksi Ateenan pääsynagogassa, Beth Shalomin synagogassa. Muita alueen nähtävyyksiä ovat Kerameikoksen arkeologinen museo sekä Islamilaisen taiteen museo.


Kommentit

Ateenan nähtävyydet — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>