Santorini, Kreikka

Santorini takaa romantiikkaa ja tulivuorista maisemaa

Santorini koristaa usein Kreikkaa esitteleviä postikortteja ja mainoksia, ja se lukeutuukin useimpien mielestä maailman kauneimpiin ja romanttisimpiin saariin. Santorini on häämatkalaisten ykköskohteita, ja sen maisemat ovat vertaansa vailla. Egeanmeren Kykladien saariryhmän vulkaaninen jäsen tarjoaa huikeita auringonlaskuja, jyrkän tulivuorenseinämän reunustaman laguunin ja traagista historiaa vitivalkoisiksi kalkittujen talojen ja kulinaaristen nautintojen lomassa. Suosituimpia kohteita ovat Fira, Oia ja Kamari. Santorini ei ole omiaan pieniä lapsia omaaville perheille tai liikuntarajoitteisille, sillä rappusia ja mäkiä on mahdotonta välttää.

Saaren historia on innoittanut jopa Atlantis-myyttiä. Santorinin tulivuori räjähti noin 1 500 eaa, jolloin suurin osa saarta katosi ilmaan, ja purkauksen synnyttämä tsunami sai tuhoisaa jälkeä aikaan jopa Kreetan rannikolla. Silloin minolainen kulttuuri katosi kummaltakin saarelta samanaikaisesti.

Santorinin rannat poikkeavat muun Kreikan kilpaveljistään. Rantoja on niin vaalean, punaisen kuin mustankin ystäville, ja väriskaalan runsaus on peräisin laavaisesta maaperästä, ja etenkin mustilla rannoilla saa varoa jalkapohjien palamista. Rannat myös syvenevät nopeasti, joten lasten kanssa tulee olla varovainen. Suosituimpia rantoja ovat tummat Kamari, Perissa ja Perivolos, punaiset Kokkini ja Pori, sekä vaalea Lefki.

Vulkaanisen saaren kuuluisin yksittäinen nähtävyys, sen huikean maiseman lisäksi, on Akrotirin muinainen kaupunki. Se kaivettiin esiin viime vuosisadalla, ja paksun tuhkakerroksen alta paljastunut suuri kaupunki kertoo edelleen elävästi minolaisesta elämäntavasta. Esimerkiksi vesivessat ja kuuma vesi olivat siellä arkipäivää.

Akrotirin lisäksi Santorinilla kannattaa tutustua Skarosin linnoitukseen ja puolikuun muotoisen saaren kalderan laguunissa sijaitseviin pieniin saariin. Nea Kamenilla pääset katsomaan ja haistelemaan edelleen toimivaa kraatteria, ja Palea Kamenilla sinut toivottavat tervetulleiksi lämpimät rikkipitoiset lähteet. Keskiaikainen Skarosin linnake sijaitsee Imeroviglin kylässä, aivan Firan lähettyvillä. Skaros oli saaren viidestä linnoituksesta tärkein ja toimi Santorinin pääkaupunkina 1700-luvulle saakka.

Romanttinen Santorini tarjoaa palkittuja viinejä ja paikallisia erikoisuuksia. Niistä pääset nauttimaan kaikissa tavernoissa ja ravintoloissa, joista kalleimmat sijaitsevat luonnollisesti parhailla näköalapaikoilla, eli Firan jyrkän tulivuoren jyrkänteen laitamilla ja Oian rinteillä.

Useat matkatoimistot järjestävät Suomesta valmismatkoja Santorinille, ja niiden matkapaketit tai pelkät lennot ovatkin edullisimmat matkustustavat. Lisäksi voit lentää välilaskulla esimerkiksi SAS:in ja Norwegianin reittilennoilla, tai Ateenasta kreikkalaisilla siivillä. Ateenasta sinua palvelevat myös laivavuorot.  Santorinilla paras liikkumistapa on paikallisbussi tai vuokraamasi skootteri.