Lefkas, Kreikka

Lefkas tarjoaa maailman kauneimpia rantoja ja vuoristokyliä

Lefkas on Kreikan lännenpuoleisiin Jooniansaariin kuuluva lomaparatiisi. Se on maan toinen saari, jolle pääsee myös ajamalla, sillä sen yhdistää läheiseen mantereeseen silta. Yleisilmeeltään Lefkas on vuoristoinen, vihreä, ja se ylpeilee eräillä maailman kauneimmista rannoista. 26 000 asukkaan saaren lomakohteet ovat lähinnä ihastuttavia kyliä, pääkaupunkia Lefkadaa lukuun ottamatta. Niistä suomalaisten rakastamia ovat erityisesti Nidri, Vassiliki ja Agios Nikitas. Lefkas ei ole se ihanteellisin lomakohde liikuntarajoitteisille tai lapsiperheille, sillä maasto on vuoristoista, useille rannoille ei pääse autolla, ja jopa hotelleissa saattaa olla hankala liikkua. Kaikki muut kyllä tulevat nauttimaan Lefkaksella lomailusta.

Porto Katsiki ja Kathisma on äänestetty maailman kauniimpien rantojen joukkoon, ja syystäkin, sillä ne tarjoavat uskomattoman kirkkaan meren ja pehmeän hiekan lisäksi mahtavat kalliotaustat. Osa Lefkaksen rannoista, kuten Vassiliki, on lisäksi tuulilajeja harrastavien suosiossa, sillä niillä riittää puhureita useimpina päivinä. Valitettavasti saaren romanttisimpiin poukamiin pääsee vain jalkaisin.

Lefkas tarjoaa upeiden rantojensa lisäksi myös historiaa ja kulttuuria niitä janoaville. Saari ei kuhise mahtavien temppeleiden raunioita mutta ylpeilee useilla kauniilla luostareilla, joista kuuluisimpia ovat Faneromenin ja Agios Nikolaoksen luostarit. Lefkadan sillan läheltä löytyvät Agia Mavran linnan rauniot 1300-luvulta. Myös upea luonto tarjoaa nähtävää, ja etenkin Lefkatan surullisenkuuluisa niemi ja Rahin vesiputoukset tarjoavat silmäniloa ja mielenrauhaa. Useat risteilevät myös legendaarisen, ennen Onassiksen perheelle kuuluneen, Skorpioksen saaren edustalla.

Lefkas tarjoaa etenkin veteen liittyvää tekemistä. Saaren rannoilla voit kokeilla niin vesiskootterilla ajelua kuin donitsilla hurjastelua tai vesihiihtoa. Saari tunnetaan myös purjelautailun paratiisina, ja vuosittain siellä isännöidäänkin kansainvälinen lajin festivaali. Myös sukellus on suosittua, ja välineitä on vuokrattavissa ja opetusta saatavilla. Voit myös valita purjehdusmatkan muinaisen kreikkalaislaivan mallin mukaan rakennetulla aluksella, ja kuvitella olevasi kotiaan etsivä Odysseus.

Lefkas on kuuluisa erikoisista likööreistään. Rozoli on sekoitus appelsiinia ja kanelia, mutta saari ylpeilee lisäksi aromikkailla ruusu- ja minttulikööreillään.

Suomesta pääset Lefkaksen maisemiin useiden matkatoimistojen valmismatkoilla ja pelkillä lennoilla. Ne käyttävät läheistä mantereella sijaitsevaa Prevezan kenttää, sillä Lefkaksella ei ole lentokenttää. Muussa tapauksessa valittavinasi ovat joko lähimmän saaren, Kefallonian, lentokentälle Norwegianin siivillä, tai Ateenan kautta joko lentäen tai bussilla. Saarella puolestaan liikut helpoiten ja edullisimmin paikallisbusseilla tai vuokratulla menopelillä.