Ateenassa pääsee onneksi liikkumaan monella tapaa, ja nähtävyyksien ja ostospaikkojen kerma keskittyy suhteellisen pienelle alueelle, joten paikasta toiseen kulkeminen ei vie paljoa ajastasi.

KÄVELY

Kävely Ateenassa on melko vaivatonta. Kaupungin tunnetuimmat nähtävyydet ovat helposti saavutettavissa jalkaisin Syntagman ja Monastirakin aukioiden kautta. Jalkaisin liikkujan kannattaa vältellä ruuhkaisimpia alueita, sillä ne voivat ajoittain olla varsin painajaismaisia. Rauhallisimmat alueet soveltuvat kuitenkin loistavasti kävelyyn. Etenkin Akropolin kukkulan ympäristö sekä Plakan kaupunginosa ovat ihanteellisia alueita kokea kaupunkia kiireettä ja muiden tuuppimatta. Kyseiset alueet omaavat myös lukuisia shoppailu- ja kävelykatuja.

Lomasi sujuu huomatavasti mukavammin, jos vältät erityisen vilkasliikenteisiä alueita. Runsas liikenne on saanut kadut monin paikoin huonoon kuntoon, eikä liikennesäännöistä välitetä samoin kuin koti-Suomessa. Etenkin katuja ylittäessä on syytä olla varovainen, sillä liikennesäännöille kintaalla viittavia autoja voi ilmestyä mistä suunnasta tahansa, ja usein kovaa vauhtia. Etenkin Omonia- aukio tunnetaan runsaasta liikenteestään. Budjettimatkailija voi silti valita keskustan alueen, mikäli mielii säästää majoituksessaan. Etenkin Omonia- aukion läheisyydestä löytyy runsaasti halvempia majoitusvaihtoehtoja. Liikennevalot ovat onneksi ilmestyneet jo kaikkiin keskustan pääristeyksiin, joten tie kannattaa ylittää niiden kohdalla. Jalankulkijalle loistava vihreä valo ei kuitenkaan Ateenassa ole tae siitä, että tie todella on vapaa, joten muista silti katsoa kumpaankin suuntaan.

Kaupunkiin suunnatessa on hyvä muistaa sen mäkisyys ja monet kukkulat. Kesäaikaan ilmasto voi paikoin olla hyvin kuumaa ja välttääksesi nestehukan vesipulloa kannattaa pitää mukana jatkuvasti! Koska kaupunki on varsin mäkinen, liikuntarajoitteisen kannattaa harkita tarkoin kaupunkiin matkustamista. Esimerkiksi pyörätuoliliikkuminen kaupungissa on miltein mahdotonta tai ainakin se aiheuttaa runsaasti ongelmia, vaikka asiaan on viime vuosien aikana koetettu saada parannusta. Jos kuitenkin päätät suunnata Ateenaan liikuntarajoitteen kanssa, varaa kulkemiseen tavallista huomattavasti runsaammin aikaa.

Sateisimpina kausina veden aiheuttama liukkaus voi olla paikoin vaarallista, samoin rankkasateiden aikaan eräiden katujen äkillinen tulviminen. Tämä ilmenee etenkin Antiikin ajan nähtävyyksillä, jotka sijaitsevat kukkuloiden ja mäkien ympäröimänä. Nähtävyyksien vierailu sateella on kuitenkin mahdollista. Suositeltavaa on kuitenkin pitää yllä tavallista suurempaa varovaisuustasoa ja jalassa pitäväpohjaiset kengät.

METRO

Vuonna 2004 laajennettu ja uusittu metroverkosto on vaivattomin tapa liikkua kaupungissa. Metron käyttö on suositeltavaa etenkin suunnistaessasi keskustan eri alueiden välillä. Ateenan metro toimii hyvin ja yhteyksiä on saatavilla etenkin ruuhka-aikaan tiheästi. Metro liikkuu päivittäin 5.30–00.20 välisenä aikana. Metroverkosto kattaa myös suoran yhteyden lentokentälle, jota käyttäessä tulee ostaa erillinen n. 10 € maksava lippu. Lentokentälle menevään metroon voi hypätä joko Syntagman tai Monastirakin metroasemilta.

RAITIOVAUNU

Ateenan raitiovaunuverkosto on suhteellisen uusi, ilmastoitu ja moderni. Se tarjoaa vaivattoman, joskin metroa hitaamman kyydin kaupungin eri alueilla. Raitiovaunu- ja metroverkosto kuljettavat kuitenkin täysin eri paikkoihin ja täydentävät siten toisiaan. Raitiovaunua kannattaa hyödyntää etenkin silloin, kun aikeina on suunnata rannoille. Osa reiteistä kulkee rannikolle ja sitä myöten, mikä tarjoaa matkustajille upeat maisemat. Myös rannoistaan ja kalaravintoloistaan tunnetut Vouliagmeni ja Faliron löytyvät raitiovaunuverkoston varrelta. Raitiovaunuun käyvät samat liput kuin metro- ja bussiverkostoihinkin.

BUSSIT

Ateenan bussiverkosto on varsin laaja. Se kattaa niin keskustan, kuin sen ulkopuolisetkin alueet. Ateenalaiset turvautuvat usein busseihin ja johdinautoihin. Turistille ne eivät kuitenkaan ole välttämättä paras ratkaisu, sillä metro- ja raitiovaunuverkostot toimivat edelleen moitteettomammin, ajoittaisia lakkoja lukuun ottamatta. Busseja kannattaa kuitenkin hyödyntää matkatessa Ateenan ulkopuolisiin kohteisiin. Etenkin päiväretkiä varten bussimatkustus on suositeltavaa, sillä junareittejä ei maassa ole montaakaan. Busseja kulkee myös keskustan ja lentokentän väliä, ja kyseisten lentokenttälinjojen liput ovat erityisen huokeita.

PYÖRÄILY

Ateenassa pyöräilyä kannattaa välttää. Jopa paikalliset välttävät pyörillä liikkumista, sillä ruuhkaisuus ja pyöräteiden puute hankaloittaa asiaa. Koska pyöräilijöitä ei juuri ole, myöskään autoilijat eivät ole tottuneet poljettavia kaksipyöräisiä varomaan. Näin ollen pyörällä liikkuminen olisi vaarallisuuden lisäksi myös erittäin aikaa ja keskittymistä vievää. Mikäli mielii kuitenkin pyörän selkään, on hyvä osallistua opastetuille pyöräretkille. Monet turisti- ja matkajärjestöt järjestävät maksullisia pyöräretkiä kaupungissa. Pyöräretket ovat usein suosittuja, joten muista varata paikkasi hyvissä ajoin etukäteen.

TAKSIT ATEENASSA

Taksimatkustus Ateenassa on varsin halpaa ja siksi kadut kuhisevatkin näitä keltaisia ajokkeja. Suurin osa takseista on täysin turvallisia ja turistiystävällisiä. Normaali tarkkaivaisuus on kuitenkin paikoillaan. Monet taksit on lahjottu viemään asiakkaitaan tiettyihin ravintoloihin ja hotelleihin. Näin ollen he saattavat mustamaalata päämäärääsi ja houkutella vaihtamaan sitä. Muista pitää aina myös silmällä taksimittaria, jotta vältyt huijauksilta. Yöaikaan takseilla on oikeus veloittaa kaksinkertainen summa, mutta tämä pätee ainoastaan puolen yön jälkeen tehtyihin kyyteihin. Päiväsaikaan tuplaveloitus ei kuitenkaan ole missään tilanteessa sallittua.

Taksin hankinta onnistuu joko kadulta suoraan tai tilaamalla. Tilatut taksit veloittavat hieman kadulta napattuja enemmän. Useat taksit ottavat normaalista käytännöstä poiketen myös muita asiakkaita kyytiin matkasi varrella. Näin ollen matkan teko voi venyä pidemmäksi. Vaikka matkustajia olisi enemmän, täysi hinta veloitetaan silti jokaiselta erikseen. Sinulla on kuitenkin lain mukaan oikeus kieltää kuljettajaasi ottamaan muita matkustajia kyytiin.


Kommentit

Liikkuminen — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>