Kos, Kreikka

Kos on ihanteellinen perhekohde

Kreikan Egeanmeren Dodekanesian, eli 12 saaren, saariryhmän kolmanneksi suurin jäsen tarjoaa uskomattoman sinisen merensä ja hellivän auringonpaisteen lisäksi kiitettävästi mielenkiinnonkohteita, jotta sitä voi hyvällä mielellä suositella aivan koko perheelle. Kosin sesonkiaikaa ovat kesäkuukaudet, mutta ilmasto suosii etenkin niiden ulkopuolella vierailevia. Kesän kuumat päivät sopivat nuorille, jotka viettävät päivänsä rannalla ja iltansa Kosin vilkkaan yöelämän riemussa. Muut kuukaudet ovat omiaan etenkin lapsiperheille, ja niille, jotka haluavat tutustua nähtävyyksiin ja ulkoilla saaren hämmästyttävän vehreyden keskellä.

Kos tarjoaa aimo annoksen historiaa. Saari tunnetaan läntisen lääketieteen isän, Hippokrateen, saarena. Hän opiskeli ja toimi päänähtävyyksiin lukeutuvalla Askelepionin sairaalatemppelillä, jossa potilaita hoidettiin niin yrteillä, ruokavaliolla kuin kirurgisin keinoin. Kos-kaupungin tärkeimpiä kohteita ovat keskiaikainen Johanniittain ritarilinnoitus, muinainen tori eli Agora, Odeon-teatteri, Pompeijilaistyylinen italialaishuvila Casa Romana, Hippokrateksen plataani sekä lukuisat vanhat moskeijat ja kirkot. Muualla saarella myös salaperäiset luolat, kuten Hippokrateksen luola, odottavat vierailuasi.

Kos tunnetaan upeista rannoistaan ja aktiviteeteistaan. Suosituimpia rantoja ovat etelän Paradise Beach, Kos-kaupungin Lambi, pohjoisen Mastihari, Kardamena, Tigkaki ja jo Kleopatran suosima Thermes, jossa voit helliä kehoasi lämpimissä lähteissä. Aurinkoiselta rannalta kannattaa nousta vaeltelemaan saaren vehreillä vuorenrinteillä, pyöräilemään sen nähtävyyksiä ihaillen, karkeloimaan Lido-vesipuiston altaissa ja liukumäissä, tai tekemään vaikkapa ratsastusretki auringonlaskun aikaan.

Kosilta pääset helposti vierailemaan myös Turkin puolella. Vilkkaaseen Bodrumiin on vain puolen tunnin laivamatka, ja sen basaarikaduilta voit tehdä edullisia ostoksia, kunhan taidat tinkimisen. Bodrum tunnetaan erityisesti matoistaan, nahkatuotteistaan, koruistaan ja Halikarnassoksen muinaisesta mausoleumista.

Kos tunnetaan myös vilkkaasta yöelämästään, ja se houkutteleekin nuorisoa eri puolilta maailmaa, jotka saapuvat tanssimaan ja karkeloimaan Kosin lämpöön. Vanhemmat turistit välttelivät saarta muutamia vuosia sitten, mutta tänään juhlinta on hillitympää, ja hekin ovat palanneet nauttimaan Kosin kauneudesta.

Kosille pääset helpoiten valmismatkalla, ja suoria lentoja sinne ei Suomesta ole niiden lisäksi muuten saatavilla kuin matkanjärjestäjien pelkkinä lentoina. Muussa tapauksessa kannattaa valita esimerkiksi lento Ateenan, Oslon tai Berliinin kautta vaikkapa Norwegianin tai Air Berlinin matkassa. Ateenasta on Kosille lisäksi hyvät laivayhteydet, ja menopaluulipun hinnaksi tulee edullisimmillaan 100 €.

Kosilla kannattaa liikkua mahdollisuuksien mukaan polkupyörällä, sillä saarella on muusta Kreikasta poiketen erillisiä pyöräteitä. Myös bussiliikenne palvelee loistavasti ja vuokra-autolla tai -mopolla pääset tutustumaan syrjäisimpiin saaren kolkkiin.

Lisää Kos matkakohteesta

  • Kos, kattava kuvaus Kos saaresta (historia, liikkuminen, nähtävyydet, jne)
  • Kosin saari, Saarikohde Kos esiteltynä
  • Suomenkilisen Wikipedian Kos sivu, muutaman lauseen mittainen kuvaus Kosin saaresta.