Kos on ihanteellinen perhekohde

Kreikan Egeanmeren Dodekanesian, eli 12 saaren, saariryhmän kolmanneksi suurin jäsen tarjoaa uskomattoman sinisen merensä ja hellivän auringonpaisteen lisäksi kiitettävästi mielenkiinnonkohteita, jotta sitä voi hyvällä mielellä suositella aivan koko perheelle. Kosin sesonkiaikaa ovat kesäkuukaudet, mutta ilmasto suosii etenkin niiden ulkopuolella vierailevia. Kesän kuumat päivät sopivat nuorille, jotka viettävät päivänsä rannalla ja iltansa Kosin vilkkaan yöelämän riemussa. Muut kuukaudet ovat omiaan etenkin lapsiperheille, ja niille, jotka haluavat tutustua nähtävyyksiin ja ulkoilla saaren hämmästyttävän vehreyden keskellä.

Kos tarjoaa aimo annoksen historiaa. Saari tunnetaan läntisen lääketieteen isän, Hippokrateen, saarena. Hän opiskeli ja toimi päänähtävyyksiin lukeutuvalla Askelepionin sairaalatemppelillä, jossa potilaita hoidettiin niin yrteillä, ruokavaliolla kuin kirurgisin keinoin. Kos-kaupungin tärkeimpiä kohteita ovat keskiaikainen Johanniittain ritarilinnoitus, muinainen tori eli Agora, Odeon-teatteri, Pompeijilaistyylinen italialaishuvila Casa Romana, Hippokrateksen plataani sekä lukuisat vanhat moskeijat ja kirkot. Muualla saarella myös salaperäiset luolat, kuten Hippokrateksen luola, odottavat vierailuasi.

Kos tunnetaan upeista rannoistaan ja aktiviteeteistaan. Suosituimpia rantoja ovat etelän Paradise Beach, Kos-kaupungin Lambi, pohjoisen Mastihari, Kardamena, Tigkaki ja jo Kleopatran suosima Thermes, jossa voit helliä kehoasi lämpimissä lähteissä. Aurinkoiselta rannalta kannattaa nousta vaeltelemaan saaren vehreillä vuorenrinteillä, pyöräilemään sen nähtävyyksiä ihaillen, karkeloimaan Lido-vesipuiston altaissa ja liukumäissä, tai tekemään vaikkapa ratsastusretki auringonlaskun aikaan.

Kosilta pääset helposti vierailemaan myös Turkin puolella. Vilkkaaseen Bodrumiin on vain puolen tunnin laivamatka, ja sen basaarikaduilta voit tehdä edullisia ostoksia, kunhan taidat tinkimisen. Bodrum tunnetaan erityisesti matoistaan, nahkatuotteistaan, koruistaan ja Halikarnassoksen muinaisesta mausoleumista.

Kos tunnetaan myös vilkkaasta yöelämästään, ja se houkutteleekin nuorisoa eri puolilta maailmaa, jotka saapuvat tanssimaan ja karkeloimaan Kosin lämpöön. Vanhemmat turistit välttelivät saarta muutamia vuosia sitten, mutta tänään juhlinta on hillitympää, ja hekin ovat palanneet nauttimaan Kosin kauneudesta.

Kosille pääset helpoiten valmismatkalla, ja suoria lentoja sinne ei Suomesta ole niiden lisäksi muuten saatavilla kuin matkanjärjestäjien pelkkinä lentoina. Muussa tapauksessa kannattaa valita esimerkiksi lento Ateenan, Oslon tai Berliinin kautta vaikkapa Norwegianin tai Air Berlinin matkassa. Ateenasta on Kosille lisäksi hyvät laivayhteydet, ja menopaluulipun hinnaksi tulee edullisimmillaan 100 €.

Kosilla kannattaa liikkua mahdollisuuksien mukaan polkupyörällä, sillä saarella on muusta Kreikasta poiketen erillisiä pyöräteitä. Myös bussiliikenne palvelee loistavasti ja vuokra-autolla tai -mopolla pääset tutustumaan syrjäisimpiin saaren kolkkiin.

Lisää Kos matkakohteesta

  • Kos, kattava kuvaus Kos saaresta (historia, liikkuminen, nähtävyydet, jne)
  • Kosin saari, Saarikohde Kos esiteltynä
  • Suomenkilisen Wikipedian Kos sivu, muutaman lauseen mittainen kuvaus Kosin saaresta.

Kommentit

Kos, Kreikka — 5 kommenttia

  1. Kos on omien kokemusteni mukaan vähän sellainen nuorison biletyspaikka, jossa yöt juhlitaan ja päivät toivutaan rannalla. Mutta mikäs siinä, sopii kyllä ihan loistavasti tietylle ikähaarukalle. Noin muuten hyvä ruoka ja tunnelma jäivät ehkä päällimmäisinä mieleen reissulta.

  2. Kyllä sinne Kosille kannattaa lapsiperheiden ja iäkkäämpienkin lähteä. Nuoret bilettää lähes joka Kreikan saarella öisin, mutta Kosilla on runsaasti arvokasta ja mielenkiintoista nähtävää. Sinne ei ole pakko lähteä vaan aurinkoa ottamaan ja juhlimaan. Ja juhlivia voi jopa välttää kokonaan, jos valitsee majoituspaikaksi jonkin hiljaisemman kohteen. Nuorethan valitsee tavallisesti ne suurimmat kohteet, joiden yöelämä on vilkkainta.

  3. Kosilla on kauan ollut nuoriskohteen maine, jota vanhempi väki kaihtoi jossain määrin, peläten sen olevan meluisa. Omasta mielestäni Kosilla löytyy kyllä tosi rauhallisia turistialueitakin. Kreikan kuuluisin biletyssaari on kuitenkin ilman muuta Mykonos, jonne kokoonnutaan ympäri maailman bailaamaan kirjaimellisesti ympäri vuorokauden. Samainen saari tunnetaan myös homojen paratiisina.

  4. Ei Kos enää ole pelkkä bilepaikka ja koko perhe viihtyy siellä ihan mainiosti. Itse ainakin ihastuin sen rantojen monipuolisuuteen, nähtävyyksiäkin oli sopivasti tuollaiselle viikon matkalle ja tavernoissa sai helpolla muutaman lisäkilon. Tavernoista puheen ollen, Ziassa liikkuvien tai majoittuvien kannattaa käydä maistelemassa Oromedonin menua, jolta löytyvät kaikki perinteiset kreikkalaismaut. Esimerkiksi lihapadat on herkullisia, samoin Kosin ”rehuista” valmistetut piiraat, jotka on pinaattipiirasta huomattavasti maukkaampia. Milloinkohan me täällä Suomessa opitaan tekemään pihamalla kasvavista rikkaruhoista ruokaa?

  5. Kosilla tuli vastaan paljon pakolaisia, ja oli aika epämielyttävä itse istuskella tavernassa notkuvan pöydän äärellä, kun näki saarelle saapuneiden (siis tuotujen) ihmisten nälkäisiä ilmeitä. Joukossa oli paljon lapsiakin. Paikalliset kertoivat, että etenkin salakuljettajat tuovat saarelle tai sen edustalle laumoittain pakolaisia Afrikan puolelta, eikä pikkuisella saarella tietenkään ole tilanteen vaatimia varoja eikä tiloja. Siksi suurin osa pakolaisista vaeltelee kaduilla ja etenkin sataman alueella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>