Vaikka Kreikka on varmasti lomakohteena jo useimmille suomalaisille tuttu, kerrataanpa vielä muutama maata koskeva neuvo, joilla lomasta tulee mukavampi. Ateena ei näiden neuvojen osalla tarvitse paljoakaan jatkoksi, vaikka onkin suurkaupunki.

SUOJAUDU AURINGOLTA

Etenkin kesäaikaan Kreikan aurinko on polttava ja petollinen. Suomen ilmastosta Kreikkaan matkustanut matkaaja voikin auringon lumossa unohtaa suojata itsensä sen vaaroilta. Aurinko on polttavimmillaan keskipäivällä eli kello 11–15 välillä. Välttyäksesi pahimmalta palamiselta, suuntaa rannalle siis joko aamusta tai iltapäivästä. Kreikkaan matkatessa suomalaisen vaalean hipiän omaavana on hyvä valita aurinkovoiteen suojakertoimeksi ainakin 30. Suurikaan suojakerroin ei estä ruskettumista, mutta se hidastaa kullanruskean värin saamista ja estää vaarallista ihon palamista. Muistathan siis aina  asettaa terveytesi aina etusijalle! Palanut iho poltteineen ja pahimmassa tapauksessa rakkuloineen ei taatusti ole kenenkään mielessä häämöttävä ihanan rantapäivän pääte. Kivuliaisuutensa lisäksi jokainen palokerta kasvattaa ihosyövän riskiä, ja palanut iho kuoriutuu pois jättäen jälkeensä laiikukkaan lopputuloksen. Jos ihosi kuitenkin ehtii palaa, pyydä apteekista jotain rauhoittavaa voidetta, esimerkiksi aloe vera- tai kehäkukka (calendula) -pohjaista

MUISTA NESTEYTYS

Kuuma ilmasto kasvattaa myös nesteen tarvettasi. Normaali veden juontisuositus on n. 2 litraa päivässä. Kreikan kaltainen ilmasto voi kuitenkin tuplata määrän helposti eli muista juoda vuorokaudessa ainakin 3 litraa. Etenkin paljon liikkuvan aktiivimatkaajan kannattaa pitää tarkoin huolta nesteytyksestään! Juo päivän mittaan paljon ja jatkuvasti. Älä jätä itseäsi täysin nesteettä missään vaiheessa. Kuivumisriski kasvaa aina lämpöisessä ilmastossa huomattavasti. Pidä mukanasi aina ainakin yksi pullollinen vettä. Huonon olon iskiessä tilapäinen apu on tällöin saatavana välittömästi. Muista myös, että nestehukan yksi oire sinua vaivaava nälkä!

VATSATAUDIT JA YLEINEN HYGIENIA

Matkasitpa sitten mihin tahansa, vatsatautien riski on aina olemassa. Etenkin huonon hygienian ja ruoan välityksellä saatujen bakteerien aiheuttamat turistiripulit ovat varsin ikäviä. Muista aina pitää kätesi puhtaina ja pese niitä useamman kerran päivässä! Alkoholipitoinen käsienpesunestepullo on hyvä matkakumppani ja sellaisia löytyy Kreikasta helpolla ja edullisesti. Ennen matkasi alkua on suositeltavaa hankkia hepatiitti rokote. Etenkin hepatiitti A:n riski on Kreikassa edelleen olemassa. Tautia voi tarttua etenkin kylmien leikkeiden, hedelmien ja vihannesten, marjojen, raa’an lihan & kalan ja kananmunien välityksellä. Myös erilaiset merenelävät, maito, kerma ja jäätelöt voivat mahdollisesti pitää sisällään hepatiitti A virusta.

VALITSE OIKEAT KENGÄT

Ateenan kadut ovat kreikkalaistyyliin eräiden nähtävyyksien luona mukulaiset, etenkin Akropoliksen alueella. Muuallakin kivetykset kuitenkin voivat luistaa, joten valitse matkallesi oikeanlaiset kengät! Vältä korkokenkiä, sillä niillä kävely on kaupungissa paikoin erittäin vaikeaa. Suosi pitäviä, tasapohjaisia, mukavia kenkiä. Nyrjähtänyt nilkka pilaa nopeasti hyvinkin alkaneen loman.

ATEENA YKSIN MATKUSTAVANA NAISENA

Ateena on varsin turvallinen myös yksin matkaavalle naiselle. Kaupungin raiskaustilastot ovat jopa Suomea alhaisemmat. Normaalista turvallisuudesta kannattaa kuitenkin pitää kiinni. Etenkin pimeä aikaan on syytä välttää kävelemästä pikkukujilla ja turvautua taksiin. Yöelämässä puolestaan kannattaa suhtautua varauksella tarjottuihin juomiin. Älä jätä lasiasi ilman valvontaa tai lähde koskaan tuntemattoman matkaan!


Kommentit

Vinkit ensikertalaiselle — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>