TERVEHDI POSKISUUDELMIN, KESKUSTELE ROHKEASTI

Kreikkalaiset ovat tottuneet kulttuurissaan tulemaan lähelle ihmistä. He halaavat ystäviään lämpimästi ja tervehtivät miltei poikkeuksetta poskisuudelmin. He eivät ajattele ihmisen sukupuolta tai läheisyyssuhdetta, vaan tervehtivät kaikkia tasavertaisella tavalla. Kreikkaan matkustaessa ei siis kannata säikähtää kotimaasta poikkeavaa fyysisyyttä. Kreikkalaiset rakastavat keskustelua ja etenkin politiikka on maassa varsin suosittu puheenaihe. Kreikkalaisesta saat siis varmasti loistavan poliittisen väittelykumppanin! Keskustelujen syvyydessä on myös huomattavaa ero Suomeen verrattuna. Siinä missä pohjoisessa on totuttu kysymään ainoastaan välttämätön, Kreikassa henkilökohtaisuuksiin saatetaan mennä jo muutaman minuutin keskustelun jälkeen. Kreikkalaiset ovat uteliaita ottamaan selvää etenkin muista maista tulleista vierailijoistaan. Paikallisten kanssa käyty keskustelu voi parhaimmillaan olla avartava ja opettaa sinulle paljon!

KREIKKALAINEN KIRKKO JA PUKEUTUMINEN

Paikallisessa kirkossa vieraillessa on syytä pitää mielessä muutamia perussääntöjä pukeutumisen suhteen. Kirkkoon suunnatessa valitse vaatteesi niin, että ne peittävät olkapäät ja polvet. Sää ei tee sääntöön poikkeusta, vaikka aurinko porottaisi taivaalta täydessä kirkkaudessaan. Liika paljastavuus kirkoissa katsotaan loukkaavaksi. Sääntöä noudattamattomat ihmiset saavatkin usein osakseen lukuisia ilkeitä ja halveksivia katseita. Pukeutumissääntöjen noudattaminen on eritoten tärkeää, jos esimerkiksi päiväretkesi aikana poikkeatte jossakin hurmaavassa luostarissa.

KREIKKALAISET MYÖHÄSTELEVÄT USEIN

Välimeren maiden ja pohjoismaiden aikakäsitys poikkeaa toisistaan. Siinä missä pohjoisessa on totuttu tarkkoihin kellonaikoihin ja täsmällisyyteen, Välimerellä aikaan suhtaudutaan huomattavasti rennommin. Älä siis ylläty, jos kreikkalainen tuttavasi saapuu tapaamiseenne myöhässä. Myöhästely ei suinkaan ole osoitus epäkohteliaisuudesta, vaan ainoastaan pieni osa paikallista kulttuuria. Unohda siis matkasi aikana jatkuva kellon tuijotus ja heittäydy mukaan rentoon, kreikkalaiseen tunnelmaan!

PIDÄ AINA KÄTEISTÄ MUKANASI

Maksu- ja luottokortit toimivat takuulla useimmissa paikoissa, mutta välttääksesi ongelmat ja saadaksesi ostoksesi maksettua, pidän aina hätävarakäteistä mukanasi! Etenkin eräät ravintolat saattavat edelleen hyväksyä maksuun vain käteisen. Ateenan sisällä maksukortit ovat normaalikäytäntö, etenkin nykyään, kun hallitus suorastaan vaatii maksua kortilla veropetosten karsimiseksi. Kaupungin ulkopuolisissa pikkukohteissa ja niiden puodeissa saattaa kortilla olla mahdotonta maksaa. Kreikan valuuttana toimii euro, joten valuutanvaihdosta ei suomalaisen tarvitse huolehtia.

KREIKKALAINEN TEATTERI

Tiesitkö, että teatteri on saanut alkunsa Kreikassa? Teatterin historia ulottuu vuoteen 550 eaa, jolloin Dionysoksen jumalan kunniaksi järjestettiin juhlat. Dionysoksen juhliin osallistui kuoro, joka laulun lisäksi osasi myös tanssia. Teatteri syntyi, kun vähitellen kuoron johtaja alkoi muuttua näyttelijäksi. Myöhemmin näyttelijöiden määrä kuoroissa lisääntyi, ja teatteri alkoi ottaa omaa paikkaansa. Kreikkalainen draama tunnetaan sen kolmesta päälajista: tragediasta, komediasta ja satyyrinätelmästä. Olet saattanut myös törmätä kreikkalaisen teatterin naamioihin, joita käytettiin kuvaamaan hahmojen tunteita. Naamiot ovat oleellinen osa kreikkalaisen teatterin historiaa ja niihin törmää nykyäänkin asiayhteydessä paljon.


Kommentit

Kulttuuri — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>