Kreikan ilmasto

Kreikan ilmasto on tunnetusti välimerellisen lämmin ja suhteellisen kuiva. Paikalliset erot ovat kuitenkin suuria ja mikroilmastot ovat huomattavan erilaisia vuoristoissa, alavilla alueilla ja saarilla. Kaupungeissa on pääsääntöisesti aina kuumempaa kuin niiden ulkopuolella, mikä kannattaa ottaa huomioon majoituspaikkaa valitessa. Saarilla puolestaan on kesäkuukausina keskimäärin viileämpää kuin mantereella, aivan Pohjois-Kreikkaa lukuun ottamatta. Leutouden lisäksi ilmastoa hallitsee tietysti Pohjolan asukkien palvoma aurinko.

kreeta lämmin sininen vesiKesät ovat tavallisesti kuumia ja kuivia, ja päivälämpötilat laskevat harvoin saarillakaan alle 27 asteen. Ajoittaisten hellekausien aikana jopa noin 40 asteen lämpötilat ovat tavallisia kaikkialla maassa, etenkin mantereen etelä- ja itäosissa. Sateita kesän aikana ei juuri taivaalta ripottele, poikkeuksen muodostavat vain harvinaiset ukkoskuurot. Kesän kuumuus ja kuivuus aiheuttavat ja suosivat vuosittain lukuisia metsä- ja maastopaloja, joista valitettavan monet ovat ihmisen itsensä aloittamia. Loppukesällä alkavat puhaltaa pohjoisen puoleiset meltemi-tuulet, jotka helpottavat oloa iltapäivätunteina.

Talvella lämpötilat ovat tavallisimmillaan päiväsaikaan saarilla vähintään 13 – 15 astetta ja mantereen puolella hieman sen alapuolella. Yöllä elohopea saattaa esimerkiksi Ateenassa tippua noin 6 asteeseen, pohjoisemmassa esiintyy jopa yöpakkasia. Talvisaikaan toppatakki on tarpeen ainakin aamupuolella, vuorilla koko päivän ajan. Talvikuukausien aikana saattaa lämpötila kuitenkin ajoittain kohota jopa lähelle 20 astetta, jos Afrikasta puhaltaa etelätuuli. Se tuo usein mukanaan sateita, joiden pisarat ovat Saharan hiekan punertaviksi värjäämiä. Talvella sataa muutenkin kesää vuolaammin koko maan alueella, ja pilvipäiviä saattaa kuukauden aikana olla jopa reilut 10.

Kevät alkaa jo maaliskuussa luonnon puhjetessa täyteen kukkaloistoon. Kevät onkin useiden mielestä parasta aikaa matkustaa Kreikkaan, sillä kasvusto ei ole auringon polttamaa eikä kuumuutta ole liikaa. Merivesi on tosin silloin vielä suhteellisen viileää, mutta lähes saman lämpöistä kuin Suomessa kesäaikaan. Elohopea pomppii 20 – 25 asteen välillä.

Syksy on myös kuumuutta kaihtaville mainiota matka-aikaa, sillä lämpötila laskee alle 30 asteen koko maassa, ja merivesi on edelleen kesän jäljiltä ihanan lämmintä. Sateita saattaa esiintyä, muttei samassa määrin kuin talven aikana. Ainoa miinuspuoli on auringon ruskeaksi polttama luonto. Ylimääräisenä plussana ovat turistilaumojen vähentyminen ja hintatason lasku.