Kreikan ilmasto on tunnetusti välimerellisen lämmin ja suhteellisen kuiva. Paikalliset erot ovat kuitenkin suuria ja mikroilmastot ovat huomattavan erilaisia vuoristoissa, alavilla alueilla ja saarilla. Kaupungeissa on pääsääntöisesti aina kuumempaa kuin niiden ulkopuolella, mikä kannattaa ottaa huomioon majoituspaikkaa valitessa. Saarilla puolestaan on kesäkuukausina keskimäärin viileämpää kuin mantereella, aivan Pohjois-Kreikkaa lukuun ottamatta. Leutouden lisäksi ilmastoa hallitsee tietysti Pohjolan asukkien palvoma aurinko.

kreeta lämmin sininen vesiKesät ovat tavallisesti kuumia ja kuivia, ja päivälämpötilat laskevat harvoin saarillakaan alle 27 asteen. Ajoittaisten hellekausien aikana jopa noin 40 asteen lämpötilat ovat tavallisia kaikkialla maassa, etenkin mantereen etelä- ja itäosissa. Sateita kesän aikana ei juuri taivaalta ripottele, poikkeuksen muodostavat vain harvinaiset ukkoskuurot. Kesän kuumuus ja kuivuus aiheuttavat ja suosivat vuosittain lukuisia metsä- ja maastopaloja, joista valitettavan monet ovat ihmisen itsensä aloittamia. Loppukesällä alkavat puhaltaa pohjoisen puoleiset meltemi-tuulet, jotka helpottavat oloa iltapäivätunteina.

Talvella lämpötilat ovat tavallisimmillaan päiväsaikaan saarilla vähintään 13 – 15 astetta ja mantereen puolella hieman sen alapuolella. Yöllä elohopea saattaa esimerkiksi Ateenassa tippua noin 6 asteeseen, pohjoisemmassa esiintyy jopa yöpakkasia. Talvisaikaan toppatakki on tarpeen ainakin aamupuolella, vuorilla koko päivän ajan. Talvikuukausien aikana saattaa lämpötila kuitenkin ajoittain kohota jopa lähelle 20 astetta, jos Afrikasta puhaltaa etelätuuli. Se tuo usein mukanaan sateita, joiden pisarat ovat Saharan hiekan punertaviksi värjäämiä. Talvella sataa muutenkin kesää vuolaammin koko maan alueella, ja pilvipäiviä saattaa kuukauden aikana olla jopa reilut 10.

Kevät alkaa jo maaliskuussa luonnon puhjetessa täyteen kukkaloistoon. Kevät onkin useiden mielestä parasta aikaa matkustaa Kreikkaan, sillä kasvusto ei ole auringon polttamaa eikä kuumuutta ole liikaa. Merivesi on tosin silloin vielä suhteellisen viileää, mutta lähes saman lämpöistä kuin Suomessa kesäaikaan. Elohopea pomppii 20 – 25 asteen välillä.

Syksy on myös kuumuutta kaihtaville mainiota matka-aikaa, sillä lämpötila laskee alle 30 asteen koko maassa, ja merivesi on edelleen kesän jäljiltä ihanan lämmintä. Sateita saattaa esiintyä, muttei samassa määrin kuin talven aikana. Ainoa miinuspuoli on auringon ruskeaksi polttama luonto. Ylimääräisenä plussana ovat turistilaumojen vähentyminen ja hintatason lasku.

 


Kommentit

Kreikan ilmasto — 10 kommenttia

 1. Miksi ryntäätte kaikki sinne Kreikan aurinkoon keskikesällä? Silloinhan siellä on turistiruuhkat pahimmillaan, hinnat kalleimmnillaan ja ilmatkin kuumimmillaan! Itse ainakin kokemuksen kautta oppineena matkustan vain aivan loppukeäällä tai mieluummin syksyllä, jolloin hinnat tipahtaa kummasti, palvelu pelaa paremmin ja meri on edelleen ihanan lämmin. Eikä tarvitse pelätä palavansa rannalle…

 2. Olen samaa mieltä edellisen kommentin kirjoittajan kanssa. Itse olen päätynyt valitsemaan lomani ajankohdaksi Kreikan kohdalla useimmiten toukokuun tai kesäkuun alkupuoliskon. En halua kärventyä rannalla helteen kourissa, vaan rusketun ihan tarpeeksi samalla, kun liikun lomakohteessa ja katselen nähtävyyksiä. Kreikan kevät on ihanan värikäs, syksyllä luonto on jo mielestäni auringon ikävän ruskeaksi polttamaa. Mitä hintoihin tulee, löytyy hotellit ja vuokra-autot keväällä huomattavasti halvemmalla kuin kesäkuun puolesta välistä syyskuull, palvelukin on mielestäni parempaa ja paikalliset ehtii olla ystävällisempiä. Itse en myöskään halua joutua toisten turistien tuuppimaksi ja jonotella, joten sitäkään en keväällä joudu tekemään.

 3. Kreikan talvisää on aika vaihteleva, koska ainakin viime vuotisen Ateenan loman aikana näimme sekä aurinkoa että aikamoista rankkasadetta. Aurinkoinen ilma on takuulla se tavallisempi, ja lämpötilat on suhteellisen mukavia,näin suomalaisesta näkökulmasta katsoen. Jos kohdalle kuitenkin osuu kylmiä päiviä, on toppatakki ainakin aamulla ja illalla tarpeen. Kannattaakin siis varata mukaan sekä Suomessa syysvaatteena käyttämiäsi vaatteita että jotain lämpimämpääkin. Kovalla sateella saattaa kadut joillain kaupungin alueilla muuttua joiksi, joten syytä varovaisuuteen on.

 4. Tuossa artikkelissa en paljon kertonut Kreikan mahdollisista lumisateista, niitä kun osuu kohdalle suhteellisen harvoin, vuoria lukuun ottamatta. Vuoden 2015 alku on kuitenkin ollut todella kylmä ja luminen, sekä tilastojen ja omien kokemusten perusteella,eli lapset pääsivät eri puolilla Kreikkaa lumisotaan ja lumiukkojen väsäämiseen. Ja lasten riemuksi, mutta aikuisten kauhuksi, koulut ovat kiinni silloin, kun lunta on maassa tai tiet ovat jäässä.

  Tällaisia kouluttomia lumipäiviä osui tänä talvena manner-Kreikan osalle muutamia, mutta jopa Ateenan pohjoiset kaupunginosat saivat oman lumivaippansa ja samoin lomasaaret, joilla aniharvoin pyryttää.

  Esimerkiksi Kreetalla olivat lumen keskellä ihan ongelmissa, jopa Hanian keskustassa pyrytti. Muutamalla pikkusaarella kinokset olivat toista metriä korkeita. Eli vaikka Kreikan auringossa harvoin sataa lunta, kannattaa sääennuste oman talviloman ajaksi kuitenkin tarkistaa huolella ja varata mukaan se toppatakki ja tumput sekä pipo.

 5. Näyttää siis säät heittäneen häränpyllyä Kreikassakin, kun kerran noin kovasti on pyrytellyt lunta. Samaa linjaa jatkaen voin kertoa, että nyt toukokuussa Ateenassa lomaillessani jouduin aikamoisen ”vedenpaisumuksen” tielle. Pilvepeite ounaili sadetta, mutta en ole koskaan aiemmin osunut kreikkalaiseen vesisateeseen…tämä oli puolen tunnin rankkasade, jonka aikana jouduttiin piiloutumaan tavernan sisälle. Jo kymmenessä minuutissa kadulle oli kertynyt ainakin 10 senttiä vettä, jossa turistit sitten kahlaili ja kauppiaat yritti pitää veden kaupoistaan ulkona.

 6. Ateenassa on ainakin tänä vuonna loistavat ilmat marraskuulle. Vaikka illat ja aamut ovat koleita ja toppatakki saa olla päällä, lämpiää ilma todella nopeasti auringon paisteessa, ja keskipäivällä tarkenee jo kierrellä ihan T-paidassa . Esimerkiksi tänään elohopeα kipusi taas noin 20 asteeseen ja se vastaa oikeastaan jo Suomen kesäsäätä, jollei tuule. Oli erityisen sopiva ilma kävellä nähtävyydeltä toiselle ja kavuta Akropoliksen huipulle katselemaan näkymiä.

 7. Olen juuri Ateenassa viikon lomalla, ja täytyy myöntää, etten odottanut näin lämpimiä päiviä. Vaikka aamut ja illat ovat koleita, on päivällä tarennut toisinaan ihan T-paidassa kulkea. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä satoijonkin verran, muuten on ollutihan pilvetöntä ja aurinkoista. Rannallakin tuli käytyä kävelyllä, vaikken uimaan uskaltautunutkaan, muita talviuimareita kyllä oli aalloissa.

 8. Säiden jumalat olleet taas raivoissaan jostain syystä, ja monella Kreikan kolkalla ollaan jouduttu kärsimään sateiden nostattamista salamannnopeista tulvista. Tällä kertaa ihmisiäkin kuoli, yhtä naista etsitään edelleen. Lohdutonta katseltavaa, kuinka etenkin kellarikerroksissa tai maan tasalla sijainneet asunnot ovat liejun turmelemia ja aivan liian monet menettivät kaiken omaisuutensa.

 9. Zakynthoksen saarella ollut juuri todella pahat tulvat ja yksi ihminen kuoli auton ajauduttua veden mukana ojaan, josta voimakas virta vei autosta pois päässeen nuoren miehen mennessään. Suuri osa saaresta tulvaveden alla, esimerkiksi kaupunkien kaduilla paljon vettä, kellarit tulvivat, pelloille kylvetyt vehnät jne. tuhoutuivat. Samanlaista eivät muut asukkaat muista koskaan tapahtuneen näin laajalti.

 10. Olen tullut Lefkakselle ystävien luokse joulun viettoon ja täytyy myöntää, että illat ja yöt ovat olleet paljon odottamiani kylmempiä. Esimerkiksi viime yönä elohopea tippui nollaan, lunta ei sentään satanut, kun taivas oli tähtikirkas. Onneksi tutut olivat käskeneet ottaa talvitakin ja muut kotimaassa tarvittavat talviasusteet mukaan. Suomalaiskoteihin verrattuna erona on muuten Kreikassa se, että sisätiloissa on tyypillisesti suhteellisen kylmää, koska lämmitystä ei useimmissa kerrostaloissa joko avata lainkaan tai vain tiettyinä tunteina vuorokauden aikana. Hävettää myöntää, mutta osan päivästä istun sisälläkin toppatakissani!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>