Samos, Kreikka

Samos on muinaisten ihmeiden ja satujen saari

Samos on Egeanmeren suosituimpia lomasaaria, ja sen 468 km2 pinta-ala on suloinen sekoitus vihreänä komeilevaa luontoa, kauniit rantoja ja maailmankuuluja nähtävyyksiä. Samos on hedelmällinen saari, joka tunnettiin jo muinaisuudessa viineistään, ja jonka hallinnasta on taisteltu aina 1900-luvulle saakka. Lomakohteina ovat suosittuja etenkin pääkaupunki Vathi, Kokkari, Votsalakia ja Pythagorion.

Paras matkailukausi on alkukesästä tai alkusyksystä, jolloin lämpötilat ovat miellyttävän lämpimät, turistilaumoja ei näy, eikä sateita tarvitse pelätä. Keskikesällä elohopea nousee tavallisimmin 30 asteeseen. Sesonkiajan ulkopuolella hinnat laskevat, niin lentojen kuin majoituksenkin suhteen.

Saari on kuuluisa muinaisista asukkaistaan, etenkin numeroita pyöritelleestä Pythagoraksesta, satuja sepitelleestä Aisopoksesta ja Aristarkhoksesta, joka jo 2 500 vuotta sitten huomasi maan kiertävän aurinkoa.

Samoksella sijaitsee peräti kaksi Unescon maailmanperintökohdetta. Pythagorionin rauniot löytyvät nykyäänkin samaa nimeä kantavasta kaupungista, ja Heraionin raunioalue tunnetaan erityisesti silloisen maailman suurimmasta temppelistä, ja Pythagorioniin johtavasta pyhästä tiestä, jonka laitamat oli koristeltu tuhansilla marmoripatsailla. Muita saaren ylpeyksiä ovat Eupalinoksen vesitunneli ja Pythagoraan luola, jossa tämä kuulemma asui ja opetti. Saaren syvästä uskonnollisuudesta todistavat lukemattomat ortodoksikirkot ja -luostarit.

Samoksen rannoista ovat suosituimpia pääkaupungin lähellä oleva Gangou, hiekkainen Psili Ammos, lentokentän läheinen Potokaki ja pikkukiveä oleva Votsalakia. Paikalliset suosittelevat kuitenkin rauhallisempia ja syrjäisempiä Balos Beachia, Megalo Seitania ja Koumeikaa. Jos nudismi kiinnostaa, suuntaa Tzamadoun rannalle. Suurilta rannoilta löytyvät normaalisti vesiurheilumahdollisuudet ja tärkeimmät mukavuudet. Egeanmerellä on tyypillisesti tuulista iltapäivisin, joten aamupäivät ovat omiaan pikkulasten hiekka- ja aaltoleikkeihin.

Mitä muuta kuin vesileikkejä Samoksella sitten voi harrastaa? Samoksen luonto on ihastuttava sekoitus eurooppalaista ja aasialaista, joten vaellusretket ovat suosittuja sen kasvustoon tutustumiseksi ja maisemista nauttimiseksi. Koska Samos on tänäänkin kuuluisa viineistään, voit osallistua viinitilojen kierroksiin, joiden aikana pääset maistelemaan myös niiden tuotantoa.

Samokselta käsin pääset tutustumaan myös sen lähisaariin ja Turkin Kusadasiin. Patmos tunnetaan Ilmestyskirjan syntypaikkana, Ikaria maailman pitkäikäisimmästä väestöstä ja Kusadasi läheisistä Efesoksen raunioista ja mainioista ostosmahdollisuuksista.

Samokselle et pääse suorilla lennoilla, paitsi valmismatkalla tai matkatoimistojen pelkillä lennoilla. Reittilentojen osalta Blue1 ja Norwegian lentävät suoraan Ateenaan, josta voit jatkaa Samoksen suloihin joko lentäen tai laivalla.

Samoksella liikut parhaiten paikallisbusseilla, jotka kulkevat useimpiin kyliin ja kaupunkeihin. Voit vuokrata auton tai mopon edullisesti, ja se onkin suositeltava liikkumistapa perheellisille tai suuremmille seurueille.