Näin pääset Kreikkaan ja liikut maan sisällä tai lomakohteessasi

Lentäen Kreikkaan

Kreikkaan on Suomesta hyvät yhteydet etenkin kesäaikaan, jolloin eri kohteisiin löytyy niin valmismatkoja, matkanjärjestäjien myymiä pelkkiä suoria lentoja kuin reittilentoja.

Valmismatkoja järjestävät lukuisat eri matkatoimistot, kuten Finnmatkat, Aurinkomatkat, Apollomatkat, Tjäreborg ja Kreikkamatkat. Niiden paketeilla saat niin lennot kuin majoituksen kätevästi ja voit itse vain rentoutua. Hinnat vaihtelevat todella suuresti kohteen, kauden ja valitsemasi hotellin mukaan. Jos voit joustaa matkan aikataulussa ja kohteessa, tarjoavat Äkkilähdöt erinomaisen vaihtoehdon. Silloin voit saada matkasi jopa reilusti alle puolella hintaa.

Pelkkiä lentoja löytyy useilta Kreikkaan valmismatkoja järjestäviltä firmoilta, joten nekin kannattaa tarkistaa. Ne ovat aina suoria charter-lentoja, ja Äkkilähdöt ovat erityisen edullisia, sillä kone halutaan hinnalla millä hinnalla saada mahdollisimman täyteen. Voit vaikka pyytää matkanjärjestäjältä automaattisia viestejä itseäsi kiinnostavista Äkkilähtö-lennoista.

Reittilentoja Kreikkaan järjestää kesäkautena tällä hetkellä suorina vain Blue1 ja Norwegian. Niistä Blue1 lentää vain Ateenaan, jonne saat kummankin kyydillä menopaluun noin 250 – 300 euron kieppeillä. Norwegian lentää myös 8 saarelle, osa niistä sisältää kuitenkin yhden pysähdyksen, useimmiten Oslossa. Myös Air Berlin tarjoaa edullisia lentoja välilaskulla Berliinin kautta. Lennot kannattaa pääsääntöisesti tilata mahdollisimman aikaisin, jolloin niiden hinnat ovat huomattavasti matalammat.

Ateenasta muualle Kreikkaan

Omatoimiset matkaajat voivat lentää ensin Ateenaan, ja jatkaa sieltä haluamaansa lomakohteeseen.

Lentoja tarjoavat kreikkalaiset Aegean Airlines ja sen hieman kalliimpi virkaveli Olympic Air. Ne lentävät kumpikin vuoden ympäri lukuisille saarille ja eräille mantereen lentokentille.

Ateenan Piraeuksen, ja toisinaan Rafinan, satamasta pääset autolautalla saarille edullisesti, mutta aluksen nopeus vaihtelee sen tyypin mukaan. Nopeammat ovat useimmiten kalliimpia. Laivalla saat mahdollisuuden ihailla matkasi aikana useitakin saaria, sillä ne liikennöivät eri saaria käsittäviä reittejä. Vuokra-autoa ei kannata kuljettaa laivalla, sillä se käy todella kalliiksi.

Mantereella voit matkustaa myös junalla, joka on edullinen vaihtoehto, mutta tarjoaa vain muutamia reittejä.

Bussiliikenne sen sijaan on paremmin järjestettyä, yhteyksiä on useammin mutta hinnat ovat junaa kalliimmat.

Liikkuminen lomakohteessa

Lomakohteessa kannattaa satsata joko bussilla kulkemiseen tai vuokra-autoon, tai mopoon. Paikallisbussit palvelevat esimerkiksi saarilla suurimpien asutuskeskusten välejä ja suosituimmille rannoille, ja ovat edullisia.Suuremmissa kaupungeissa on oma sisäinen liikenteensä, joka kattaa sen eri osat. Vuokra-auton saat 25 – 30 eurolla vuorokaudeksi, jolloin perheen tai suuremman matkaseurueen tulee usein edullisemmaksi vuokrata oma menopeli vaikkapa pariksi vuorokaudeksi tutustuakseen nähtävyyksiin ja rantoihin, joille ei jalkapatikassa pääse, kuin kulkea bussilla.

Taksilla kannattaa matkustaa vain erikoistapauksissa, tai lyhyitä välimatkoja, sillä se on Kreikassakin kallista.


Kommentit

Liikkuminen Kreikassa — 13 kommenttia

 1. Itse varailin Kreikkan lennot ja hotellit ihan itse enkä mennyt matkatoimiston kautta. Mielestäni parempi näin kun viitsii itse ottaa asioista selvää ja voi sillä tavalla säästää joissain asioissa aika tuntuvasti.

 2. Olen samaa mieltä, koska Kreikan osalta valinnat on netin kautta helppoa tehdä. Etenkin jos on jo aiemmin lomaillut samassa kohteessa, jolloin parhaat mestat on tiedossa. En itsekään halua maksaa turhia noille välikäsille, valinanvaraakin on hotellien kohdalla aivan huimasti, kun itse etsii ja varaa.

 3. Kreikassa paikallisbusseilla on halpa liikkua, mutta valitettavasti aikataulut on eteläeurooppalaiseen tapaan ”noin” aikoja. Pysäkillä siis kannattaa olla jo ilmoitettua aikaa aiemmin ja silti voi sitten kuitenkin joutua odottelemaan pitkään, ennen kuin se kyyti saapuu. Älkää siis odottako brittiläistä täsmällisyyttä Kreikan lomakohteissa. Kaukoliikenteen bussit on tavallisesti suhteellisen hyvin ajassaan, ainakin mitä niiden lähtöaikoihin tulee. Matkan varrella luonnollisesti saattaa bussi joutua ruuhkan keskelle.

 4. Tästä päivästä alkaen Kreikassa on taksilla kulkeminen kalliinpaa, koska matkojen arvonlisäveroa on korotettu todella paljon. Voitte siis ounastella tuttujen matkojen maksavan nyt noin 10 % enemmän, sen verran tuo alv. nimittäin nousi kertaheitolla. Aika outoa politiikkaa korottaa paikallistenkin käyttämien palveluiden hintoja aikaan, jolloin näiden tulot ovat taas kerran laskusuunnassa…liekö ollut Schäublen idea tuokin!

 5. Taksimatkojen lisäksi kaikki julkisen liikenteen matkatkin on nyt kalliimpia, koska niitäkin koskee tuo sama arvonlisäveron korotus. Yhdynkin edellisen kirjoittajan mielipiteeseen siitä, etten tajua miksi matkojen hintoja korotetaan aikana, jolloin kansalle on luvassa muutenkin kukkaron kevennystä, ja monessa muodossa! En ole taloustieteen nero,mutta ei tuo ainakaan maalaisjärjellä ajatellen ole viisasta puuhaa!

 6. Ateenassa paras liikkumistapa on ehdottomasti joko kekustan alueella oma jalkapari tai pidemmillä matkoilla metro. Ateenan herkullisimmat nähtävyydet ovat toinen toisensa vierellä, tai ainakin melkein, joten samalla pääsee katselemaan tavallista katukuvaa ja kauppojen ikkunoita. Metroverkosto on suhteellisen uusi, sitä maailman vanhimpiin lukeutuvaa linjaa lukuun ottamatta, ja metro on ainakin aina ajassaan eikä juutu liikenneruuhkiin. Jopa lentoasemalta pääsee ja kannattaakin mennä keskustaan suoraan metrolla. Kannattaa kuitenkin tarkistaa, ettei kaupungissa ole julkisen liikenteen lakkoa loman aikana, jolloin tilanne voi muodostua hankalaksi.

 7. Tyuli vaan mieleen, että onko Kreikassa kesällä ja talvella eri aikataulu esimerkiksi junilla ja busseilla? Kesällähän on pirusti turioteja liikkeellä ja siten asiakkaita, mutta talvella lienee huomattavasti hiljaisempaa.

 8. Itse pidän junamatkailusta eniten mantereen osalla. Silloin kannattaa lyhyemmillä matkoilla kysyä paikallisjuniin lippuja, sillä ne ovat huomattavasti ns. Intercity-junia halvemmat. Esimerkiksi matka Ateenasta Livadiaan tuttuani katsomaan maksoi mennetullen vain 13 euroa, kun saman reitin Intercityn kyydistä olisi joutunut pulittamaan 27 euron verran. Matka-aika oli vaan 10 minuuttia pidempi, joten hinnaneroa ei silläkään voi puolustella. PAikallisjunnin ei myöskään tarvitse olla paikkavarausta, vaan liput voi ostaa vasta asemalla.

 9. Tiedoksi vaan Kreikkaan piakkoin meneville, että joukkoliikenteen lippujenn hinnoissa on taas tapahtunut muutosta. Nyt yksi joukkoliikenteen lippu maksaa 1,40 euroa ja on voimassa 90 minuutin ajan, kuten joskus ennenkin. Välillähän lipun hinta aleni 1,20 euroon mutta samalla sen voimassaoloaika lyheni 60 minuuttiin. Lastenlipun (siis alle 18-vuotiaiden) hinta on edelleen kuitenkin tuo 0,60 euroa, samoin eläkeläisten.

 10. Jos olette parhaillaan Ateenassa, muistattehan metron ja raitiovaunun lakkopäivät ja -ajat! Tällä viikolla lakkoja oli maanantaina, taas huomenissa jatkuu, samoin perjantaina. Huomenna keskiviikkona em. liikennevälineet eivät kulje kello 21 jälkeen ja perjantaina taas kello 12 – 17.Onneksi ainakinkeskustan alueella kaikki nähtävyydet on kävelymatkan etäisyydellä toisistaan ja bussit sentään kulkevat.

 11. Noi lakkoilut on sitä Ateenan matkailun miinusta, koska niistä ei aina ilmoiteta montaakaan päivää etukäteen. Silloin on vierasmaalaisen vaikea keksiä muuta kuin ottaa alle taksi, jos määränpähän on sen verran pitkä matka, ettei sinne jaksa tai kykene kävellen menemään. Onneksi useimmiten toimivat joko metro tai sitten bussit ja osaavat lakkoilla vuorotellen.

 12. Luin juuri, että Kreikassa aikovat yksityistää junaliikenteen. Se tietysti nosti mieleen kysymyksen siitä, kallistuvatkohan sitten lippujen hinnatkin saman tien. Vielä on ollut todella huima hinnanero juna- ja bussilippujen välillä, mutta uskoisin uuden tulevan omistajan katsovan voittojensa perään ja eron katoavan pikaisesti.

 13. Kehoitan tällä viikolla Ateenassa olevia seuraamaan julkisen liikenteen tulevia lakkoja, niitä on tällä hetkellä uhkailtu oikeastaan joka päivälle. Esimerkiksi metron lakkoilu tukee liikkumisen muualla kuin ihankeskustan alueella vaikeaksi. Onneksi suurin osa suomalaisten valitsemista hotelleista ja Ateena parhaista nähtävyyksistä, ostospaikoista jne. sijaitsee juuri keskustassa, kävelymatkan säteellä toine toisistaan. Mutta esim. matka lentoasemalle voi tulla mutkikkaaksi, jos pitäisi liikkua lakon aikaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>