Lefkas tarjoaa maailman kauneimpia rantoja ja vuoristokyliä

Lefkas on Kreikan lännenpuoleisiin Jooniansaariin kuuluva lomaparatiisi. Se on maan toinen saari, jolle pääsee myös ajamalla, sillä sen yhdistää läheiseen mantereeseen silta. Yleisilmeeltään Lefkas on vuoristoinen, vihreä, ja se ylpeilee eräillä maailman kauneimmista rannoista. 26 000 asukkaan saaren lomakohteet ovat lähinnä ihastuttavia kyliä, pääkaupunkia Lefkadaa lukuun ottamatta. Niistä suomalaisten rakastamia ovat erityisesti Nidri, Vassiliki ja Agios Nikitas. Lefkas ei ole se ihanteellisin lomakohde liikuntarajoitteisille tai lapsiperheille, sillä maasto on vuoristoista, useille rannoille ei pääse autolla, ja jopa hotelleissa saattaa olla hankala liikkua. Kaikki muut kyllä tulevat nauttimaan Lefkaksella lomailusta.

Porto Katsiki ja Kathisma on äänestetty maailman kauniimpien rantojen joukkoon, ja syystäkin, sillä ne tarjoavat uskomattoman kirkkaan meren ja pehmeän hiekan lisäksi mahtavat kalliotaustat. Osa Lefkaksen rannoista, kuten Vassiliki, on lisäksi tuulilajeja harrastavien suosiossa, sillä niillä riittää puhureita useimpina päivinä. Valitettavasti saaren romanttisimpiin poukamiin pääsee vain jalkaisin.

Lefkas tarjoaa upeiden rantojensa lisäksi myös historiaa ja kulttuuria niitä janoaville. Saari ei kuhise mahtavien temppeleiden raunioita mutta ylpeilee useilla kauniilla luostareilla, joista kuuluisimpia ovat Faneromenin ja Agios Nikolaoksen luostarit. Lefkadan sillan läheltä löytyvät Agia Mavran linnan rauniot 1300-luvulta. Myös upea luonto tarjoaa nähtävää, ja etenkin Lefkatan surullisenkuuluisa niemi ja Rahin vesiputoukset tarjoavat silmäniloa ja mielenrauhaa. Useat risteilevät myös legendaarisen, ennen Onassiksen perheelle kuuluneen, Skorpioksen saaren edustalla.

Lefkas tarjoaa etenkin veteen liittyvää tekemistä. Saaren rannoilla voit kokeilla niin vesiskootterilla ajelua kuin donitsilla hurjastelua tai vesihiihtoa. Saari tunnetaan myös purjelautailun paratiisina, ja vuosittain siellä isännöidäänkin kansainvälinen lajin festivaali. Myös sukellus on suosittua, ja välineitä on vuokrattavissa ja opetusta saatavilla. Voit myös valita purjehdusmatkan muinaisen kreikkalaislaivan mallin mukaan rakennetulla aluksella, ja kuvitella olevasi kotiaan etsivä Odysseus.

Lefkas on kuuluisa erikoisista likööreistään. Rozoli on sekoitus appelsiinia ja kanelia, mutta saari ylpeilee lisäksi aromikkailla ruusu- ja minttulikööreillään.

Suomesta pääset Lefkaksen maisemiin useiden matkatoimistojen valmismatkoilla ja pelkillä lennoilla. Ne käyttävät läheistä mantereella sijaitsevaa Prevezan kenttää, sillä Lefkaksella ei ole lentokenttää. Muussa tapauksessa valittavinasi ovat joko lähimmän saaren, Kefallonian, lentokentälle Norwegianin siivillä, tai Ateenan kautta joko lentäen tai bussilla. Saarella puolestaan liikut helpoiten ja edullisimmin paikallisbusseilla tai vuokratulla menopelillä.

 


Kommentit

Lefkas, Kreikka — 9 kommenttia

  1. Kiitoksia tietopaketista, jäin vain kaipaamaan jotain mainintaa siitä, minne saarelta voisi tehdä edes yhden päiväretken. Onko siinä lähettyvillä mitään muuta mielenkiintoista nähtävää, joko historiallista tai kulttuurillista kohdetta? Olen omatoiminen, joten ei haittaa, vaikka pitäisi itse huolehtia lippujen hankinnasta ja bussivuorojen tms. löytämisestä. En siis etsi pelkkiä matkatoimistojen järjestämiä retkiä, vaan muutkin loistavat ehdotukset on tervetulleita.

  2. Mielettömän kaunis paikka. Suosittelen moottoripyörän vuokraamista ehdottomasti jos sellaiseen on mahdollisuus. Olen tosin kuullut, että Nidrin alueella olisi vähän epämääräisiä alueita, joten sinne lähtiessä kannattaa varmaan majoitus harkita tarkkaan.

  3. Jos lomailee Lefkaksella, kannattaisi mielestäni varata yksi päivä Pargassa käymiseen. Se on upea meren poukamassa sijaitseva pikkukaupunki, todella idyllinen. Pargaan pääsee joko autolla, bussilla tai sitten vaikka venekyydillä. Tietä pitkin matkaa on noin 90 kilsaa, joten varaa aikaa sen ajamiseen reilut puolitoista tuntia. Kaupungin laidalla olevalla kukkulalla on sitten vanhan linnoituksen rauniot, joilta avautuu henkeäsalpaavan kauniit näkymät merelle ja mantereellekin. Kaupungin edustalla puolestaan odottaa pieni Panagia-saari ja sillä oleva pikkukirkko. Pargassa voit nauttia tavernoijen ja kahviloiden annista ja shoppailla matkamuistoja tuliaisiksi.

  4. Tuohon Lefkaksen rantojen listalle voisin vielä lisätä Egremnin, joka on sekin tosi kaunis kohde ja kesäaikaan turistien kansoittama.Ongelmana on vaan sinne pääsy, koska rannalle ei voi mennä autolla. Sinne on laskeuduttava lähes 400 porrasta pitkin, mutta jumpahetki on kaikista siellä käyneistä vaivan arvoinen. Sydänvikaiset, vanhukset, pikkulapset eivät varmaan kokemuksesta kuitenkaan nauti, joten heidän ei sinne asti kannata matkata.

  5. Vaikkei Lefkas kenties ole niitä Kreikan tunnetuimpia viinintuottajia, löytyy saarelta kuitenkin mielenkiintoisia omia viinejä, jotka sopivat ruoan kyytipojaksi tai sellaisenaan nautittavaksi vaikka iltaa istuessa. Itse ihastuin Siflogon tammitynnyrissä kypsytettyyn puolimakeaan punaviiniin ja myös saman valmistajan rose oli mahtava tuttavuus. Saaren ylpeys on kuitenkin kansainvälisestikin palkittu Vertzami, jota myyydään myös nimellä Lefkaditiko.

  6. Miksei matkatoimistot kerro, että Lefkaksen saari on yksi Euroopan suurimpia maanjäristyksiä kokevista kohteista? Olisi mukava tietää tuollaiset ”mitättömät yksityiskohdat” ennen omaa lomamatkaa, jotta voisi opetella, miten maan vapistessa tulee toimia!

  7. Joo, matkatoimistot eivät todellakaan ”muista” kertoa Lefkakselle matkustaville, että he ovat menossa saarelle, jossa maa huojuu jalkojen alla toisinaan erittäin voimakkaasti. Viimeisin niistä sai upean Egremnin rannan muuten lähes katoamaan maailmankartalta. Katselin juuri Youtuben kautta videopätkää, jossa järistyshetki on kuvattu ja valtava hiekkapilvi nousee rannan kohdalla peittäen alleen kaiken. Uudemmissa kuvissa sitten näkyy tuhon suuruus eli monin kohdin koko ranta on peittynyt jyrkänteestä irronneen maa-aineksen ja kivien peittoon. Päästetäänköhän sinne ensi kesänä ihmisiä lainkaan?

  8. Enpä osannut odottaa näin kovaa hellettä kesäkuussa Lefkaksella! Eilen oli mittarissa 38 astetta ja olo oli tukala, onneksi meren rannalla kävi pienoinen tuulenvire koko iltapäivän, ja aalloissa tietysti pääsi vilvoittelemaan ihanasti. Valitsin kesäkuun matkani ajankohdaksi, koska olen lukenut, että tilastollisesti kuumimmat kuukaudet ovat heinä- ja elokuu. Ovat kait ilmastonmuutoksen vuoksi tilastot jo sekaisin! Toivottavasti vähän viilenisi pian.

  9. Egremnin iki-ihanalle rannalle pääsee tänäkin kesänä, mutta vain veneellä. Ne kuuluisat rappuset eivät enää ole paikoillaan, eikä toistaiseksi ole tietoa milloin ne rakennetaan uudelleen. Osa rannasta on maanvyörymän peittämä, mutta muuten kauneus on jokseenkin entisellään. Egremnissä ei nyt tarvitse pelätä väenpaljoutta vaan nyt siellä saa loikoilla jokseenkin rauhassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>