Ateena, yleistä

Ateenan taika ei haihdu koskaan

Ateena on kieltämättä yksi maailman suosituimmista ja kiehtovimmista kaupunkikohteista. Reilun 5 miljoonan asukkaan Ateenan metropolin alueella sinua odottavat niin eräät maailman kuuluisimmista nähtävyyksistä, loistavat ostos- ja ruokailumahdollisuudet, vilkas yöelämä, mahdollisuus tutustua lähisaariin tai mantereen kohteisiin sekä Ateenan omat kauniit uimarannat. Attikan niemimaan eteläkärjessä sijaitsevan kaupungin keskusta on kesäaikaan kuuma ja äärettömän vilkas, elohopea on pääsääntöisesti päivällä yli 30 asteen, eivätkä 38 asteen helteetkään ole harvinaisia. Talvella on viileää ja toisinaan jopa sateista, mutta lämpöä on silloinkin reilut 10 astetta. Parhaat vierailukaudet ovatkin loppukevät ja syksy, jolloin aurinko hellii sopivasti.

Kaupunki on nimetty Pallas Athene-jumalattaren mukaan, joka antoi sille lahjaksi oliivipuun. Muinaisuudessa Ateena oli yksi Kreikan merkittävimmistä kaupunkivaltioista ja lähinnä sen suojissa demokratia sai alkunsa, tosin äänestämään pääsivät tasa-arvoisina vain kaikki vapaat ateenalaiset. Antiikin kirkkailta vuosilta ovat peräisin nykyisenkin filosofian aatteet esimerkiksi Sokrateksen, Aristoteleksen ja Platon opetusten kautta.

Vaikka Ateena antaa tänään itsestään kaoottisen, ruuhkaisen ja meluisen kuvan, löytyy sen suojista ainutlaatuisia nähtävyyksiä. Kaupungin keskustassa sijaitseva Akropolis-kukkula houkuttelee luokseen lukemattomia vierailijoita vuosittain. Sen kuuluisimmat rakennukset ovat Kreikan vertauskuvaksi muodostunut Parthenonin temppeli, Erekhtheionin temppeli ja sitä kaunistavat kuusi upeaa naispatsasta, Karyatidista, sekä Niken temppeli. Uusi Akropoliksen museo tarjoaa mahdollisuuden tutustua kukkulalta tehtyihin löytöihin. Lähistöllä sijaitsevat lisäksi edelleen toimiva Herodes Atticuksen odeion-teatteri, muinainen politiikan ja filosofian keskuksena toiminut Agora, eli tori, ja sen Theseuksen temppeli, Hadrianuksen portti, bysanttilaisia kirkkoja, antiikin stadionin mukaisesti 1800-luvulla rakennettu Panathinaiko-stadion (Kallimarmaro) ja useita loistavan kokoelman omistavia museoita.

Ateena tarjoaa mielenkiintoista tekemistä jokaiselle päivälle. Ostosmahdollisuudet keskustassa ovat monipuoliset, etenkin Syntagma-aukiolta lähtevän Ermou-kadun varrella ja vanhan Plakan kaupunginosan pikkukaduilla, sekä Monastirakin kujilla. Plakan alueelta löytyy myös suuri määrä ravintoloita, baareja ja kahviloita sekä hotelleja. Omonian alueella on runsaasti hotelleja, mutta se tunnetaan rauhattomana alueen lukuisien laittomien siirtolaisten vuoksi.

Tekemistä löytyy jokaiselle päivälle. Ateenan rannat sijaitsevat Pireuksesta Glyfadaan ulottuvalla usean kilometrin kaistaleella. Sinne kaupunkilaiset kerääntyvät vilvoittelemaan hellepäivinä. Glyfadassa voit myös shoppailla ja ruokailla. Ateenasta voit matkustaa lähisaarille useilla päivittäisillä yhteyksillä tai tehdä retken Delfoin tai Mykenen raunioille, ja tänäänkin toimivalle muinaiselle Epidauroksen teatterille.

Suomesta pääset Ateenaan suorilla lennoilla Blue1:in ja Norwegianin mukana, tai useilla muilla välilaskun suorittavilla lentoyhtiöillä. Lentoasemalta pääset parhaiten keskustaan suoralla metroyhteydellä tai bussilla. Ateenassa paras liikkumistapa on metro, myös raitiovaunulla ja bussilla on edullista matkustaa. Keskustan alueella taas liikut helpoiten jalkaisin.